RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Весняний День святого Миколая: коли відзначають і що не можна робити у свято

Православні християни святкують День Миколи Чудотворця двічі на рік: 19 грудня - День святого Миколая, а 22 травня - Миколи Весняного, або ж Миколи Чудотворця. Одною з відмінністю свят є те, що весняний Микола ще й покровитель моряків і людей, які інакше пов'язані із водою.

"Апостроф" ділиться історією свята та головними заборонами у цей день.

Історія свята

Святкування Дня Миколи Чудотворця приурочене дню перенесення мощей святого Угодника Миколи до італійського міста Барі. Православні вважають цього святого покровителем дітей, закоханих пар, солдатів, купців, торговців, а також моряків. Саме тому до 22 травня не можна було купатися у водоймах.

Традиційно 22 травня моляться Миколі Чудотворцю з проханням посприяти багатому урожаю, вберегти посіви від морозів та злив. Окрім цього, люди просять дати сил для подолання важких днів посівних. Ще Миколі моляться за те, щоб водна стихія не була причиною горя та нещасть.

За звичаями, у день свята люди до зорі вмиваються росою, ходять нею босоніж, щоб усі хвороби відступили. Дівчата вмивають краплями роси для збереження вроди та молодості, а хлопці для сили та мужності.

Що не можна робити на свято

  • Не можна стригтися та брати в руки ножиці;
  • Не можна відмовляти в проханнях про допомогу, тому що за відмову нужденним сім'я протягом 7 років житиме в злиднях та горі;
  • Не можна бути в боргу, інакше весь рік буде неуспішним у фінансовій сфері, тому краще роздати борги до свята.

Раніше "Апостроф" розповідав, коли відзначають Трійцю в 2022 році та що не можна робити на велике церковне свято.