RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

Письменник Кокотюха звинуватив Забужко у пристосуванстві при вступі до Компартії СРСР

Письменника Андрія Кокотюху обурило висловлювання його колеги Оксани Забужко про поетесу-шістдесятницю Ліну Костенко і він пригадав членство Забужко у компартії.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Кокотюха зазначив, що Забужко у недавньому інтерв'ю некомпліментарно висловилася про Костенко і наговорила компліментів собі. Це не виклакало великого скандалу, але все-таки хтось висловив своє обурення у соцмережах.

"Хтось обурився виходками пані Оксани, хтось обурився обуренням обурених. Але знайшлися ті, хто оприлюднив доказову базу: у середині 1980-тих пані Забужко була членом Компартії та Союза писателей СССР. Навзаєм опоненти заявили: так діячі культури, знані як Розстріляне Відродження, теж майже всі були в Компартії. А сьогодні вони в культурному середовищі на піку популярності.

Спробую пояснити. 1920-ті - період реальної популярності комуністичних ідей. Не лише в радянській частині України. До всього, комуністів сприймали позитивно завдяки тодішній українізації суспільства в широкому розумінні цього слова. Партійні органи вимагали українізації всього, що ворушилося. Натомість 1980-ті, особливо - друга половина, закріпили в суспільстві - не в бульбашках! - різко негативне ставлення до комуністів. Обережно, але пішли викривальні публікації. Спроби повернутися до так званого "ленінського курсу" партії йшли в гудок. 1987 року, коли я вступив до університету на ідеологічний факультет журналістики, на нашому курсі було 7 комуністів. Із яких частина нас, фронди, відверто кепкувала.

І ось у цей період до лав Компартії вступає Оксана Забужко. Точної дати не знаю. Але вона народилася 1960-го. А отже, на момент подачі заяви їй було від 25 до 27 років", - написав Кокотюха.

На його думку, враховуючи загальне ставлення до комуністів, тогочасний вступ до партії навряд був викликаний бажанням підтримати курс на українізацію й відчути себе причетним.

"Навпаки, це було пристосуванство. Мій шкільний учитель щиро радив у ті часи вступати в партію для кар'єрного зростання", - заявив письменник.

Нагадаємо, нещодавно Оксана Забужко поставила під сумнів роль Ліни Костенко як дисидентки.