RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

В Україні не "заказують": як правильно сказати українською

Багато українців у побуті поки що не готові відмовитися від вживання суржику - російських слів, які звучать на українську манеру, їх навколо звучить чимало. Важко сказати, чому це явище досі процвітає на наших теренах, але воно аж ніяк не додає краси та милозвучності українській мові.

Сьогодні "Апостроф" розповідає, як можна замінити слово "заказувати" і "заказ", які часто звучать у розмовах.

Українці часто-густо розповідають один одному про свої купівлі в інтернеті, відвідування ресторанів і кафе та інші події. І при цьому вони вживають слово "заказувати", коли хочуть розповісти про це.

Однак такого слова в українській мові немає при вживанні в даному контексті. Правильним буде вживання слів "замовлення", "замовляти" - "замовити каву", "забрати замовлення на пошті".

Раніше "Апостроф" розповідав, як можна замінити суржикове "прівєт" українською мовою - є безліч милозвучних висловів-привітань.

Також ми розповідали, як можна замінити вираз "з прошедшим" і чому тут помилка не лише у перекладі.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало дедалі більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!