RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Опубліковано фото нової українського зброї, яку покажуть у Києві на військовому параді

24 серпня під час параду, присвяченого Дню незалежності України, на Хрещатику продемонструють нову українську військову техніку.

"Апостроф" опублікував фотознімки зроблені власним фотокореспондентом Олександром Гончаровим.

Ймовірно, найочікуванішою новинкою від українського оборонпрому є "Богдана" - самохідна гаубиця, яка має унікальний калібр - 155 мм - раніше він ніколи використовувався ні в нашій армії, ні за часів СРСР. Важливий аспект: гармата повністю виготовлена на українських підприємствах. Спеціальними боєприпасами вона може вражати цілі на відстані до 60 кілометрів. Цікаво й те, що до початку серпня в Інтернет не було навіть фотографій цієї зброї, а журналісти ворожили: якою ж буде ця "Богдана".

"Нашою відповіддю Чемберлену", а точніше радянської РСЗВ "Град" стало створення української реактивної системи залпового вогню "Верба". Що складається з шасі КрАЗ-6322-010 і бойової частини БМ-21 "Град" наша РСЗВ має ряд якісних переваг. Автоматизація "Верби" досягла такого рівня, що екіпажу можна буде працювати в бойових умовах, не виходячи з кабіни: приїхали, натиснули кілька кнопок в кабіні, вразили цілі противника і поїхали. Одна біда - в бойових частинах ця техніка до цих пір не з'явилася.

Про завершення державних випробувань нового РСЗВ "Вільха" стало відомо 25 квітня цього року після проведення ряду успішних пусків на полігоні в Херсонській області. Компоненти для виробництва "Вільхи" - вітчизняні, з новою системою управління, новим ракетним паливом і нової бойової частиною. Комплекс розроблений на основі радянської РСЗВ "Смерч", але перевищує його показники.

Ще одна цікава розробка - РСЗО "Грім-2" - мобільна пускова установка з двома ракетами типу "земля-земля" на шасі пятіосного вантажного автомобіля, розроблена конструкторським бюро "Південне" в Дніпрі. Поки теж як макетного зразка.

Новий танк, який на параді братиме участь в єдиному екземплярі, Т-84-120 "Ятаган" - модернізована версія танка Т-84У "Оплот", адаптованого до стандартів НАТО.

Знайшлося місце на параді в Києві з нагоди Дня Незалежності України та новому транспортному літаку Ан-178. Його перший політ відбувся ще в 2015 році, коли він з успіхом брав участь на міжнародній авіакосмічній виставці Le Bourget у Франції. Наступний знаменний виліт відбувся в цьому році - на виставці Farnborough у Великобританії. На думку українських авіаційних фахівців, ринку збуту літака Ан-178 може скласти близько 800 літаків протягом 10-12 років.

З нових розробок, які візьмуть участь в параді, варто виділити систему РЛС "Зоопарк-3" (1Л220УК) виробництва запорізького підприємства "Іскра", а також комплекс управління артбатареей "Оболонь-А", розроблений Львівською держзавод "Лорта". Цікавий проект українського виробництва - розвідувальний акустичний комплекс "Положення 2".

Детальніше про нові зразки зброї, які продемонструють Збройні сили України читайте в матеріалі "Апострофа" - Нова армія: яка техніка пройде по Хрещатику на День Незалежності.