RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Як будували в Києві пам'ятник "Батьківщина-мати" і як він виглядає зсередини: фото

Журналісти відкрили завісу таємниці відомого пам'ятника Батьківщині-матері, який таїть досить багато секретів, незважаючи на майже 40-річну історію свого існування.

Про них пише "Апостроф" з посиланням на Українська правда.

Рішення про будівництво меморіального комплексу в ЦК КПРС затвердили в 1973 році.

Відомого скульптора-монументаліста Євгена Вучетича, який був одержимий ідеєю відкриття меморіалу в Києві, ця новина застала в домашній майстерні в Москві. Про те, що партія дає добро, Вучетич дізнався від свого товариша, скульптора Фрідріха Согояна, який зайшов до нього в гості. Закінчити задумане Євгену Вучетичу не судилося. Він помер в 1974-му.

Проект підхопив і довів до кінця українець Василь Бородай. Пам'ятник, будівництво якого було розпочато в 1976 році, було закінчено в 1981-му. Деякі механізми використовували вперше під час будівництва.

Скульптура Батьківщина-мати була першою в світі такої масштабної суцільнозварною металевою конструкцією. Збирали Батьківщину, нанизану на внутрішній металевий каркас, частинами з листів нержавіючої сталі. Їх скріпили воєдино фахівці Інституту електрозварювання імені Патона. Загальна довжина унікального навіть за сьогоднішніми мірками шва - більше 20 кілометрів.

Підсумком масштабної колективної роботи скульпторів, архітекторів, інженерів, різних НДІ, металургів і машинобудівників став монумент висотою 102 метри. Він обігнав Статую Свободи в Нью-Йорку на 9 метрів і Христа в Ріо-де-Жанейро - на 56.

У той же час, мало хто знає, що під самою скульптурою знаходиться величезний колодязь, за рахунок якого, по суті, і тримається 500-тонне спорудження. Щоб потрапити в колодязь, потрібно спочатку пройти по лабіринтах службових приміщень, подолати кілька сходових прольотів і дверей з кодовими замками. Під гул вентиляційної системи.

Колодязь йде під землю на 17,8 метра. Його діаметр 34 метри. Товщина зовнішньої бетонної оболонки - один метр. Для порівняння - висота середньостатистичної п'ятиповерхової "хрущовки" досягає 15 метрів. А глибина Азовського моря - 14 метрів.

Туристів особливо приваблюють оглядові майданчики Батьківщини-матері. Верхня - на висоті 91 метр, біля щита - стала доступна після розвалу СРСР. Раніше туди піднімався тільки технічний персонал. Найпопулярніша, нижня, знаходиться зверху постаменту, на висоті 36,6 метра, біля підніжжя скульптури. Дорослій сюди можна потрапити за 100 гривень. Студентам квитки продають по 70. Дітей до шести років не пускають.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилося красиве відео Києва, зняте з висоти пташиного польоту, на якому видно Батьківщину-матір.

Також раніше Батьківщину-матір в Києві прикрасили вінком