RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Назріває голодний бунт: що не так з запуском метро в Києві

Якщо не запустити метро в Києві, це може призвести до голодних бунтів, адже багато людей просто не можуть дістатися на роботу. Однак запуск метро загрожує новим спалахом коронавірусу.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, екс-заступник міністра інфраструктури Олександр Кава виступає за запуск метро і вважає рішення про його закриття помилковим.

"Рішення відкрити метрополітен в найкоротші терміни абсолютно розумне і правильне. Рішення закрити його було неправильним. Влада повинна розуміти, що люди, які не мають власного автомобіля, за фактом стали заручниками ситуації. Необхідна координація роботи центру і регіонів, в першу чергу - вирішують місцева влада, а держава формує спільну політику і рекомендації ", - зазначив він.

Разом з тим, просування якнайшвидшого відновлення роботи підземки тхне відвертим бажанням сподобатися киянам. І коли мер столиці Віталій Кличко виступає лобістом даного рішення, то виникає питання щодо того, чи думає він про безпеку людей? Власне, Кабмін, який в разі чого (а конкретно - в разі нової хвилі захворювань на коронавірус) отримає всі шишки на голову, змушений опонувати Віталію Кличку. Зокрема, міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що не підтримує ідею Кличко про відкриття метрополітену з 25 травня.

"Дивує непослідовність в певних етапах. Ще пару днів назад збирався київський штаб і там зійшлися на думці, що відкрити з обмеженнями досить важко. Підземка, якщо відкривається - то працює повноцінно. Звичайно, можна масковий режим, дезінфекцію, скринінг, але обмежувати на пероні, в вагонах досить важко", - сказав він.

За словами Криклія, поспішати з відкриттям метро не можна, відновлення роботи громадського транспорту має бути етапним і буде залежати від епідеміологічної ситуації. Ризики при такому сценарії дійсно високі.

З позицією Кабміну згодні медики.

"Важливо розуміти, що карантин не лікує коронавірус, а тільки полегшує навантаження на медичні установи. Випадків масового порушення карантину в країні не було, всі так чи інакше були змушені сидіти вдома. Тому ми спостерігали зниження динаміки захворюваності. Після відкриття метрополітену і громадського транспорту можемо очікувати спалах захворюваності і "перевантаження" лікарень. З іншого боку, якщо не відкрити - буде голодний бунт", - сказала лікар-інфекціоніст київської лікарні Вікторія Романова.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Вагончик рушить, епідемія повернеться: чого чекати від запуску метро.