RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Експерт вказала на недоліки в законопроектах щодо українізації ТБ

У новій редакції законопроекту №5313 який забезпечить квоти для української мови на телебаченні у порівнянні з попереднім посилилися норми українського контенту на регіональних телеканалах, що є недоліком.

Про це в коментарі "Апострофу" сказала виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовлення Катерина М'ясникова.

В попередньому, жовтневому, проекті закону тільки загальнонаціональні телеканали повинні були транслювати 75% україномовного контенту, а місцеві і регіональні – по 50%, то в підсумковому варіанті регіональних мовників прирівняли до загальнонаціональних, зобов'язавши показувати не менше 75% передач і фільмів державною мовою.

На думку М'ясникова, ці зміни не зовсім виправдані, зважаючи на те, що на території України проживає багато різних народностей.

"У цій редакції найгостріше стоїть питання щодо регіональних каналів, які майже прирівняні за нормами до загальнонаціональних каналів. На заході у нас є ситуація з компактним проживанням україномовного, російськомовного і румунськомовного населення. Тому прирівнювати регіональні телеканали до загальнонаціональних не зовсім виправдано", - пояснила вона.

М'ясникова нагадала про інші мовні закони, які знаходяться на розгляді в українському парламенті.

"Є три законопроекти про мову, де у двох є пропозиції 100% мовлення українською мовою. Це означає, що для інших націй і народностей, які проживають у нас на території, взагалі не залишиться місця. Наприклад, якщо це місцева станція, яка мовить тільки для ромської, або польської, або кримськотатарської громади. Але незважаючи на те, що є деякі питання, цей законопроект все ж наближений до певного компромісу", - підкреслила виконавчий директор НАМ.

Більш детально про ситуацію навколо українізації телебачення читайте в матеріалі "Апострофа".