RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

На дні Атлантичного океану знайшли аномалію, що викликає глобальні катастрофи

Вчені виявили в Атлантичному океані зону, де одна велика тектонічна плита розшаровується на дві різні, що може пояснити землетруси в цьому районі.

Про це повідомляє ScienceAlert.

Морський геолог Жоау Дуарте з Лісабонського університету в Португалії протягом багатьох років вивчав сейсмічну історію цього міста. Найвідоміший землетрус стався в 1755 році, який забрав життя більше 100 тис. людей. У 1969 році відбувся схожий землетрус, проте він не спричинив за собою цунамі, тому руйнувань вдалося уникнути.

Вчені відзначають, що феномен португальських землетрусів - вкрай незвичайний, оскільки регіон, де вони відбуваються, являє собою пласку рівнину морського дна поруч з Піренейським півостровом, далеко від будь-яких активних тектонічних розломів.

"Ця сейсмічна активність виходить з глибинних порід, найімовірніше, в місцях серпентинизації", - говорить Дуарте

Серпентінізація - це геологічний процес, при якому скельні структури поглинають воду, і, на думку дослідників, це може бути причиною того, що океанічна літосфера біля узбережжя Португалії розсипається на дві частини, викликаючи постійні землетруси.

Зараз дослідники будують комп'ютерні моделі літосфери до глибини в 250 км. Дуарте зазначає, якщо вченим вдасться зібрати докази розшарування тектонічної плити, це стане першим в історії спостережень подібним процесом на дні океану.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", древній супервулкан Йеллоустоун, розташований на території США, може в будь-який момент активізуватися і знищити як мінімум один континент.