RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Археологи розкопали незвичайний саркофаг часів Стародавнього Риму: опубліковано фото і відео

Археологи, які проводили розкопки в історичному центрі Гранади (Іспанія), несподівано виявили свинцевий саркофаг часів Стародавнього Риму.

Про це повідомляє The History Blog.

Дослідники займалися розкопками під будівлею Villamena, сучасним спорудженням поруч із собором Гранади, яке було побудовано після того, як будівля 14-го століття була знесена в 1938 році.

При емірпх Гранади династії Насридів (1228-1492) це був склад, який використовувався генуезькими торговцями для зберігання товарів, таких як шовк і цукор. Після Реконкісти католицькі величності перетворили будівлю в тюрму. Занепала в'язниця була знесена в останній рік Другої іспанської республіки. Тільки передні ворота залишилися стояти.

Тому, коли почалися розкопки, археологи очікували знайти артефакти часів середньовіччя. Вони виконували археологічні дослідження відповідно до вимог закону перед підземними будівельними роботами. Вони знайшли кілька незначних останків епохи емірів, які не мають особливого значення, і вирішили, перш ніж розкопки закінчаться, щоб спуститися трохи глибше.

У парі метрів під поверхнею під плитою з брудного пісковика, вони виявили могилу. Коли плита була видалена, головний археолог Анхель Родрігес був приголомшений, побачивши свинцевий саркофаг.

Родрігес вважає, що саркофаг датується 2 або 3 століттям нашої ери, коли свинцеві саркофаги були не зовсім звичайні. В Андалусії вони були дорогими і важкодоступними, оскільки промисловість існувала тільки в Кордові, на відстані понад 200 кілометрів.

"Кордова - єдине місце, де роблять свинцеві саркофаги", - пояснює Родрігес.

Свинцевий саркофаг важить від 300 до 350 кг і має ті ж розміри, що і класичну труну: 1,97 метра в довжину і 40 сантиметрів у висоту. Він трохи ширше в голові (56 сантиметрів), ніж в нозі (36 сантиметрів). При першому огляді Родрігес підкреслив, що немає ніяких ознак написів, але додав, що "в ньому все ще багато глини і піску" і "ми побачимо, коли ми його очистимо".

Він повинен був належати багатій людині, оскільки свинцеві саркофаги були надзвичайно дорогими навіть в тих місцях, де їх робили на місці. У 2 і 3 століттях то, що зараз знаходиться в центрі Гранади, було сільською місцевістю за межами римського міста. Район Альбайсін був центром скромного римського поселення. Там не було кладовища. За повідомленнями, ще один свинцевий саркофаг знайшли робітники в цьому районі в 1902 році, але до того, як археологи змогли туди дістатися, він був розграбований. Можливо, берег річки мав якесь похоронне значення для жителів римського поселення.

В даний час саркофаг очищається і зберігається в Археологічному музеї Гранади. Дослідники вирішують, як найкраще підходити до відкриття труни з найменшою кількістю шкоди.

Оскільки свинець дуже добре зберігає свій вміст, можливо, саркофаг все ще зберігає людські останки, можливо, навіть текстиль, який проливає нове світло на похоронну практику Римської Гранади.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", західні вчені припинили розкопки на ділянці в Сінграулі (Індія), де трьома місяцями раніше на цеглі в храмі 6-го століття була виявлена загадкова гравюра.