RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

18 березня

Всі новини

Компанія Маска показала комп'ютерні "нитки" для імплантації в мозок: фото і відео

Американський інженер Ілон Маск представив новий нейротехнологічний стартап Neuralink для полегшення передачі інформації між людиною і комп'ютером.

Презентація проекту транслювалася в прямому ефірі на YouTube.

"У підсумку ми досягнемо симбіозу з штучним інтелектом. Це не буде обов'язковою функцією, але ви зможете її вибрати, якщо захочете", - заявив Маск.

В основі технології шість ниток з десятками електродів і пристрій, схожий на швейну машинку, який їх вживляє в голову, не зачіпаючи при цьому кровоносних судин.

У Neuralink повідомили, що проведено близько 20 операцій на гризунах і у 87% випадків нитки були вживлені успішно. Маск підтвердив успішні випробування технології та на приматах.

Нитка, імплантована в мозок, буде передавати інформацію з головного мозку до комп'ютера. Чіп записує і аналізує мозкову активність носія, вимірюючи силу мозкових хвиль.

За задумом розробників, пристрій з акумулятором, який передаватиме дані на комп'ютер по бездротовій мережі, планується розташовувати за вухом. У черепі просвердлять чотири отвори діаметром у вісім міліметрів, після чого в різні частини мозку імплантують нитки. Для установки чіпа планують використовувати лазер. Пристроєм можна буде керувати за допомогою смартфона.

Мета розробки - дати можливість людям з особливими потребами силою думки набирати повідомлення, переміщати курсор по екрану і так далі.

Neuralink планує отримати у Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) дозвіл на проведення клінічних випробувань технології на людях. До тестів можуть приступити вже у 2020 році. Через кілька років продукт може вийти на ринок.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені з США створили сенсорну рукавичку, яка дозволить роботам зі штучним інтелектом "відчувати" предмети, до яких вони торкаються.