RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Як і коли "помре" Сонце: астрономи розкрили цікаві факти

Стадія "вмирання" Сонця може початися через п'ять мільярдів років.

Про це повідомляє ресурс Naked Science.

За даними вчених, Сонце вибухне, поглине довколишні планети, викине свій зовнішній матеріал в планетарну туманність і різко зменшиться до білого карлика. Спочатку він ще буде гарячим, але з часом почне втрачати залишки своєї теплової енергії, ставши в результаті просто холодною мертвою скелею в космосі.

Такий висновок експерти зробили завдяки своїм спостереженнями. Астрономи вже більше 100 років стежать за величезною зіркою, розташованою в північній частині сузір'я Мала Ведмедиця. Зараз вчені з Національного університету Австралії повідомили, що небесне тіло оповите "кашлем" і посилає "ударні хвилі" в навколишній простір. Це червоний гігант T Ursae Minoris (T UMi), йому близько 1,2 мільярда років, на початку свого життя він був приблизно вдвічі більший за Сонце, а тепер його ядро вичерпало весь водень, залишивши лише вуглець і кисень.

T UMi знаходиться на стадії зіркою еволюції, відомої як асимптоматическая гілка гігантів: через неї проходять всі зірки, які спочатку по своїй масі були набагато більші за Сонце.

Вчені пояснили, що на попередній стадії оболонка ядра переплавляла гелій в вуглець. Після цього утворилася оболонка з водню, яка почала зливатися з залишками гелію і формувала його оболонку до тих пір, поки та не загорілася і знову не утворила вуглець. Такий процес називається тепловим імпульсом, він відбувається раз в 10 000 - 100 000 років і може тривати до декількох сотень років.

Згідно з раннімм дослідженнямм, коливання в яскравості T UMi аж до 1979 року були стійкими, але з тих пір вони стали повторюватися все частіше.

За словами австралійських астрономів, за останні 30 років червоний гігант значно зменшився за розмірами, яскравості і почав остигати. У підсумку, як прогнозують фахівці, коливання настільки виснажать зірку, що вона стиснеться в білого карлика, що чекає і Сонце.

Як повідомляв "Апостроф", американське аерокосмічне агентство NASA показало фото Землі, зроблене астронавтами Міжнародної космічної станції.