RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Учені на дні океану виявили "новонароджений" вулкан: опубліковано фото

Дослідники з Університету Тохоку виявили новий плямистий вулкан в західній частині Тихого океану, недалеко від найсхіднішої точки Японії, відомої як острів Маркус.

Інформацію про це відкриття було опубліковано в журналі "Deep-Sea Research Part I".

На можливу присутність невеликого вулкана вчені звернули увагу після вивчення даних, зібраних береговою охороною Японії. Потім був проведений аналіз зразків гірських порід, зібраних пілотованим підводним апаратом Shnkai6500, який може занурюватися на глибину 6500 метрів, який підтвердив присутність вулкана.

"Відкриття цього нового вулкана надає нам прекрасну можливість для подальшого вивчення цього району і, як ми сподіваємося, відкриє ще один маленький вулкан", - підкреслив керівник наукової групи професор Наото Хірано з Центру досліджень Північно-Східної Азії.

Вчені припускають, що вулкан вивергнувся менш ніж 3 мільйонів років тому через субдукції Тихоокеанської плити вглиб мантії Маринське жолоби. Раніше вважалося, що в цьому районі були тільки підводні гори і острови, що утворилися в цій найстарішій частині Тихоокеанської плити 70-140 мільйонів років тому.

Плямисті (Petit-spot) вулкани - це відносно молоді маленькі вулкани, які з'являються уздовж тріщин біля основи тектонічних плит. Вперше вони були виявлені в 2006 році біля Японського жолоба, розташованого на північний схід від Японії.

Аналіз зразків гірських порід, взятих під час досліджень, показує, що магма витікає безпосередньо з астеносфери - верхньої частини мантії Землі, яка управляє рухом тектонічних плит. Вивчення плямистих вулканів дає вченим краще розуміння тектоніки плит.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Помпеях археологи відкопали дитячий скелет і встановили, що дитина загинула в результаті виверження вулкана в 79 році н.е.