RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Вчені виявили на стоянці первісних людей загадкову кістяну фігурку: фото

У Туреччині археологи з Польщі, які працюють на розкопках в одному з найдавніших міст світу Чатал-Хююк, виявили фігурку, що вирізано з кістки антропоїдних, вік якої становить 8300-8500 років.

Про відкриття повідомляє видання Nauka w Polsce.

Воно було зроблено в поселенні епохи керамічного неоліту Чатал-Хююк, розташованому в центральній частині Туреччини на Анатолійській височині. Вважається, що люди безперервно жили тут понад тисячу років, між 7100 і 6000 роками до нашої ери.

Фігурку, що нагадує людину, польська дослідниця виявила ще в 2016 році. Однак тільки зараз оприлюднено результати аналізу цього артефакту. Фігурку виготовлено з кістки. Вона перебувала в глиняній посудині, знайденій в одному із стародавніх будинків.

Встановлено, що в цьому ж приміщенні зберігалися продукти харчування. На думку вчених, фігурка, висота якої становить близько шести сантиметрів, було виготовлено між 6500 і 6300 роками до нашої ери.

Раніше під час розкопок в цьому ж поселенні археологи знаходили глиняні фігурки, що зображують, як передбачалося, богинь-матерів. Для такого мистецтва характерно зображення збільшених грудей. Останнім часом більш популярною стала гіпотеза про те, що ці скульптури були символом вшанування предків, а не зображеннями богинь.

Що стосується знову знайденої скульптури, то вона не схожа ні на один раніше виявлений артефакт. Складно визначити, кого саме вона зображує. Детальне вивчення дозволило встановити, що фігурка є антропоїдною, тобто вона має риси, характерні для людини.

Однак така техніка, судячи з археологічних відкриттів, почала широко розповсюджуватися приблизно з 4300 року до нашої ери, тобто через два тисячоліття після того, як подібну скульптуру виготовили в Чатал-Хююке.

До слова, знахідки в цьому поселенні показують, що майстри в основному використовували для своїх виробів кістки домашніх тварин - овець, кіз і коней.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Омані, в провінції Дібба Аль-Байя, виявили гробницю залізного віку з древнім єгипетським амулетом - "оком Гора".

Також в єгипетському місті Телль Тіма, яке розташовано на місці стародавнього міста Тмуіс, археологи виявили скелет військового, убитого близько 2200 років назад під час повстання.