RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вчені розкрили секрет дивної аномалії, вивчаючи скелет первісної людини: фото

Сліди на зубах гоминида OH1 віком не менше 12000 років з Олдувая, ймовірно, були результатом модифікації особи цього індивіда, який ймовірно, було визвано пірсингом.

Прро це повідомляє American Journal of Physical Anthropology.

Раніше вважалося, що вони з'явилися через велику кількість грубої рослинної їжі в дієті тієї людини. Якщо припущення антропологів вірні, то останки OH1 - другий за давністю відомий випадок модифікації тіла і найдавніший з виявлених в Африці.

У 1913 році німецький антрополог Ганс Рек (Hans Reck) виявив в ущелині Олдувай в Центральній Африці майже повний скелет людини сучасного типу - чоловіка, якому на момент загибелі було 20-35 років. Це були перші людські останки, які знайшли в тому районі. Датування знахідки довгий час було предметом суперечок, а всеосяжного аналізу морфометричних параметрів скелета довго не проводили.

У 1993 році інший антрополог з Німеччини, Франц Парше (Franz Parsche), досліджував стан зубів індивіда (його стали ідентифікувати як OH1, Olduvai Hominid 1) і помітив, що передні різці несуть на своїй лабіальної поверхні (ближче до губ, ніж до мови) сліди сильного зносу - такі, яких ні в яких інших африканських останків древніх людей не спостерігалося. Парше, як і його попередники, списав пошкодження на рослинну дієту індивіда: в теорії грубі волокна могли стерти емаль до дентину.

Тепер антропологи з Коїмбрського університету, Каталонського інституту палеоекології людини і соціальної еволюції і Університету Бордо під керівництвом Джона Уілмана (John C. Willman) переглянули причини незвичайного зносу зубів у OH1. Уілман раніше досліджував черепи аборигенів Канади і бачив схожі скоси на передній поверхні різців у тих, хто за життя носив пірсинг.

Уілман і колеги визначили довжину і співвідношення безлічі вимірів зубів OH1 і порівняли їх з відомими для інших останків людей з Африки аналогічного віку (12-20 тисяч років). Вони помітили, що не тільки у різців, а й у молярів і премолярів (корінних і ложнокоренних зубів) з правого і лівого боку лабіальні поверхні були стерті до дентину. Подібних ушкоджень у інших африканських гомінідів того часу не знайшли.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені розкрили загадку аномалій у давньоєгипетській мумії дівчата.

Також вчені виявили страшну аномалію у Всесвіті.