RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вчені виявили незвичайну чорну діру і наблизилися до важливої розгадки: фото

Група дослідників з Канади і Німеччини повідомила про виявлення нової чорної діри, яка суперечить загальній теорії відносності Альберта Ейнштейна і підтверджує припущення про випромінювання Хокінга.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Новий час".

Досліджуючи чорні діри, ще в 1970-х Хокінг припустив, що деякі з цих загадкових об'єктів можуть розпадатися і випускати специфічне випромінювання. Це суперечило уявленню Ейнштейна про найважчі об'єкти у Всесвіті, які можуть лише поглинати все навколо себе і не можуть бути джерелом будь-якого випромінювання.

В кінці 2019-го астрофізики з канадського Університету Ватерлоо і німецького Інституту імені Макса Планка опублікували дослідження про чорну діру що обертається, яку вони засікли внаслідок зіткнення двох нейтронних зірок.

Завдяки лазерно-інтерферометричної обсерваторії LIGO на північному заході США і аналогічного детектору Virgo поблизу італійської Пізи вчені ще в 2017-му виявили гравітаційні хвилі від злиття двох нейтронних зірок.

Нейтронні зірки з'являються внаслідок вибуху деяких зірок, і є дуже щільними об'єктами діаметром від 10 до 20 км, маса яких приблизно дорівнює масі Сонця.

Вивчаючи гравітаційні хвилі від злиття двох нейтронних зірок, автори дослідження засікли за допомогою них "відлуння" однієї з чорних дір. Астрофізики вважають, що це "відлуння" і є випромінюванням Хокінга.

"До недавнього виявлення гравітаційних хвиль, вчені не змогли експериментально визначити, чи випускають чорні діри яку-небудь речовину. Якщо квантовий пух, який відповідає за випромінювання Хокінга, існує навколо чорних дір, - гравітаційні хвилі можуть відбиватися від нього. Це буде створювати менші сигнали гравітаційних хвиль після основної події зіткнення (нейтронних зірок - ред.), подібно до повторюваних луна-сигналів", - пояснює один з авторів відкриття, астрофізик з Університету Ватерлоо Ніяеш Афшорді (Niayesh Afshordi).

Під "квантовим пухом" Афшорді має на увазі певну речовину, яка повинна знаходитися навколо чорної діри. Саме цей пух може бути доказом існування гіпотетичного випромінювання Хокінга, яке нібито відображало гравітаційні хвилі від зіткнення двох нейтронних зірок.

Як раніше повідомляв "Апостроф", вчені з кембриджського Інституту астрономії (Велика Британія) за допомогою космічного телескопа XMM-Newton зафіксували пульсацію "корони" надмасивної чорної діри в сузір'ї Центавра.