RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Вчені виявили біля зірки унікальні радіосигнали: відео та деталі важливого відкриття

Астрономи виявили незвичайне радіовипромінювання від спокійної зірки.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на журнал Nature Astronomy.

Таке відкриття вони пояснили тим, що зірка розташована поруч з планетою і взаємодіє з нею. В такому випадку рух електронів уздовж ліній магнітного поля породжує потужні сяйва в радіодіапазоні біля полюсів зірки.

Подібний механізм відомий в парі планета-супутник у Сонячній системі (Юпітер і Іо), але для пари зірка-екзопланета реєструється вперше. Відкриття може стати основою нового методу дослідження позасонячних планет.

Як правило, звичайні зірки не є потужними джерелами радіохвиль з частотами нижче 150 мегагерц. Вважається, що в разі спостереження такого виду випромінювання, воно породжується в неоднорідних областях корони на висотах як мінімум одного радіуса світила. Зокрема, низькочастотне випромінювання Сонця можна використовувати для визначення структури корони, викидів маси і космічної погоди.

"Всі зареєстровані випадки помітного радіовипромінювання зірок на гігагерцових частотах пов'язані з нетепловими процесами в зовнішніх шарах. Більш того, переважна більшість цих джерел відносяться до одного з типів об'єктів з магнітною активністю, таким як спалахуючі зірки (AD Льва), світила з швидким обертанням (FK волосся Вероніки) або тісні подвійні (Алголь). На більш низьких частотах в сотні мегагерц єдиним відомим зоряним джерелом радіовипромінювання є спалахуюча UV Кита - прототип відповідного класу змінного", - пишуть автори дослідження.

За їх словами, особливою дану ситуацію з радіосигналом зірки робить той факт, що у неї спокійна атмосфера і слабке обертання, тобто вона не здатна самостійно породити настільки потужні радіохвилі.

Як повідомляв "Апостроф", група дослідників з Канади і Німеччини повідомила про виявлення нової чорної діри, яка суперечить загальній теорії відносності Альберта Ейнштейна і підтверджує припущення про випромінюванні Хокінга.