RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Вчені зробили бентежне відкриття при вивченні черепа динозавра: фото

Палеонтологи з Китайської академії наук і Університету штату Північна Кароліна, досліджуючи хрящ динозавра віком приблизно 75 млн років, виявили скупчення клітин, в яких є щось схоже на хромосоми.

Про це повідомляє видання Science Alert.

Відкриття було здійснено в ході вивчення фрагментів черепа утконосих динозаврів Hypacrosaurus stebingeri. Рештки належали молодим особинам, які ще не покинули гніздо.

Усередині крихітних круглих структур вчені виявили темний матеріал, що нагадує ядро, а інші містили заплутані витки, схожі на хромосоми. Ймовірно, інформація, яку ці клітини могли б збирати, занадто обмежена для послідовності всього генома.

"Я навіть не хочу називати це ДНК, тому що я обережна і не хочу перебільшувати результати. В цих клітинах є щось, що хімічно узгоджується і реагує як ДНК", - сказала молекулярна палеонтолог Мері Швейцер, яка приєдналася до дослідження на фінальних етапах .

Це відкриття може означати, що генетичний матеріал здатний існувати набагато довше, ніж раніше вважали вчені. В даний час найстарішому повного геному всього 700 000 років.

"Ці нові вражаючі результати доповнюють зростаюче свідчення того, що клітини і деякі з їх біомолекул можуть зберігатися протягом тривалого часу", - говорить Аліда Бейллі.

Вчені припускають, що цей древній хрящ краще зберігає внутрішньоклітинну речовину, ніж кістка, тому що він менш пористий і піддається меншому пошкодженню киснем.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені Університету Калгарі заявили про відкриття нового виду динозаврів, який жив на території сучасної Канади близько 80 млн років тому.