RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Жили на деревах: вчені розкрили несподівані подробиці про предків людини, фото

Команда антропологів під керівництвом Рональда Кларка, дослідивши перший шийний хребець стародавнього австралопітека, якого називають Літтл Фут, прийшла до висновку, що цей предок людини більше часу проводив на деревах.

Результати досліджень були опубліковані в журналі Scientific Reports.

Останки австралопітека, який жив близько 3,67 мільйона років тому, були виявлені в 1990-х в південноафриканських печерах Стеркфонтейн. Анатомія його скелета показала, що цей примат був здатний до прямоходіння. Через мініатюрні кісток і за аналогією з "сніговою людиною" Біг Футом австралопітек отримав неформальну назву Літтл Фут.

Рональд Кларк і його колеги провели детальний аналіз будови першого шийного хребця, так званого "атланта", у цього предка людини і прийшли до висновку, що він лише починав адаптуватися до життя не на деревах. Атлант хребта забезпечує міцне, але рухливе зчленування з потиличною кісткою і анатомічно сильно відрізняється від інших хребців. Нюанси його будови дають вченим розуміння характеру його рухів і активності.

Порівнявши будову атланта Літтл Фута з аналогічними кістками у інших останків австралопітеків, а також з найближчими родичами - людьми, шимпанзе, горилами і орангутанами, вчені прийшли до висновку, що цей австралопітек був здатний до невластивих людям положенням і рухам голови. Крім того, просвіти в кістки свідчать, що потік крові крізь хребець був приблизно втричі нижче, ніж у сучасних людей, - ближче до шимпанзе.

Навіть своїми розмірами і формою атлант шимпанзе більше схожий на хребець Літтл Фута. Це може означати, що австралопітек був більш пристосований до життя на деревах.

Автори відзначають, що у більш пізнього Australopithecus africanus, датованого віком один мільйон років, атлант вже сильно відрізнявся від Літтл Фута, вказуючи на те, що цей предок людини був більше пристосованим до прямоходіння по землі.

Як повідомляв "Апостроф", вченим стало відомо, чому вимерли представники виду Homo erectus, які прожили 1,8 мільйона років - це в шість разів довше, ніж тривалість існування Homo sapiens.