RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Канаді виявили дивну рибу з "руками": опубліковано відео

Міжнародна команда палеонтологів з Університету Флиндерса (Австралія) і Університету Квебека і Рімускі (Канада) виявила подобу пальців на плавниках стародавньої риби. Це відкриття дозволило вченим змоделювати перетворення плавника в руку.

Про ці дослідження повідомляють на сайті Рhys.org, опублікувавши відео моделювання.

У стародавній скам'янілості риби Elpistostege, яку було знайдено в Канаді, вперше вдалося дослідити повний скелет грудного плавника. Комп'ютерна томографія виявила наявність плечової кістки, ліктьової кістки, а також фрагменти, схожі на зап'ястя і фаланги пальців.


"Ми вперше виявили подобу пальців в плавниках риб - вони схожі на кістки пальців, що зустрічаються у більшості тварин. Ця знахідка допоможе нам глибше вивчати еволюцію і зрозуміти процеси, які відбувалися після того, як риби покинули воду в пізньодевонський період", - повідомили автори дослідження.

Для кращого розуміння еволюції риб'ячого плавника в кінцівку, палеонтологи вивчають скам'янілості лопастеперих риб і тетраподів з Середнього і Верхнього Девона (393-359 млн років тому). Вважається, що ці частини тіла дозволили хребетним (хребетних тварин) покинути воду.

"Elpistostege не обов'язково є нашим предком, але він найбільш близький до істинного "перехідного викопного" - проміжної ланки між рибами і тетраподами", - підкреслили вчені.

Як раніше повідомляв "Апостроф", команда антропологів прийшла до висновку, що стародавні предки людини більше часу проводили на деревах.