RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

В Україні створили унікальні захисні шоломи для лікарів: фото

В Україні інженери зробили справжній прорив, розробивши захисні шоломи для лікарів, які особливо актуальні в пандемію коронавірусу, причому вони дешевші за імпортні в 15 разів.

Відомо, що тестувати першу партію шоломів будуть в Харкові. Їх вже передали місцевим медикам абсолютно безкоштовно. Першу партію передали харківським лікарням - регіональному перинатальному центру (де потрібна висока ступінь захисту породіль), 8 дитячої та 22 дорослій інфекційним лікарням. На даний момент інженери шукають виробників, які зможуть розширити виробництво шоломів.

Відзначимо, що в Україні повнолицеві маски з примусовою фільтрацією повітря (PARP), необхідні для роботи в інфекційних відділеннях, не виробляють. Вартість західних примірників - від 1 тисячі доларів, собівартість розробки харківських інженерів відкритої майстерні "гараж хаб" - близько 2000 гривень (вартість матеріалів становить 1298 гривень). Фільтр, яким оснащено шоломи, зупиняє не менше 99% частинок розміром до 0,3 мкм.

Маски PARP (powered air purifying respirator) харківської розробки працюють на автономному живленні і забезпечені не тільки фільтром і витяжкою, а й датчиками стану фільтра і заряду батареї. Потужності маски вистачає на 8-12 годин безперервної роботи. Батарея заряджається від звичайної розетки.

Інженери відкритої майстерні "гараж хаб", які створили ці маски за запитом місцевих лікарів, запевняють, що конструкція маски-шолома, виготовленої з поліетиленової плівки і полікарбонату, повністю захищає лікаря від контакту з фізіологічними рідинами пацієнтів, які вилітають при чханні і кашлі. Для того, щоб лікар не задихнувся, у шолома є витяжка, яку оснащено фільтром. Згідно з даними виробника і різними дослідженнями, фільтр НЕРА Н13 зупиняє не менше 99% частинок розміром до 0,3 мкм. Постійну циркуляцію повітря забезпечує промисловий вентилятор.

"Можна було б на цьому і зупинитися, але нам важлива всебічна безпека і комфорт лікарів, - каже інженер Дмитро Мельников, один з розробників маски PARР. - Тому тут є два датчика: один повідомляє про стан фільтра, інший - про стан заряду батареї. В обох випадках лікарю потрібно перейти в безпечне приміщення і замінити шолом або ж замінити фільтр".

Крім високого рівня захисту, у цих "шоломів" є важлива гуманістична складова: коли лікар у звичайній масці - пацієнти не бачать його або її особи і це дуже травматично в умовах повної ізоляції інфекційного відділення, де їх навіть не можуть відвідати близькі. У шоломі цей важливий контакт з емоціями людського обличчя зберігається. Звичайно, для реанімації, де пацієнти перебувають у стані клінічної коми, це не суттєво.

Як повідомляв "Апостроф", раніше українські вчені розробили тест-систему для виявлення смертельного коронавірусу.