RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Вчені знайшли супергриб, здатний виробляти енергію: фото

Американські вчені виявили в басейні гейзерів Норріс на території Йеллоустонского нацпарку гриби, які вміють поїдати токсичні речовини і виробляти при цьому енергію.

Як повідомили в прес-службі NASA, звіт про відкриття було опубліковано в журналі Microbiology Open.

Як виявилося в результаті досліджень, серед мікроорганізмів, які живуть в грибах виду Pisolithus arhizus (пізолітус фарбувальний), є бактерії, які здатні поглинати елементи на зразок миш'яку. Ці бактерійні філи настільки нові, кажуть дослідники, що у них ще немає імен, і вони можуть "дати нове розуміння світу мікробів"

Розшифровка їх генома показала, що там є не тільки гени для створення механізмів отримання енергії з вуглеводнів, а й для поглинання широкого спектру токсинів (бензин, нафту, дизпаливо і іншого, всього того, що забруднює ґрунт і ґрунтові води). Таким чином, ці мікроорганізми можуть служити для очищення стічних вод і токсичних матеріалів і одночасно виробляти енергію.

Відомо, що гриб пізолітус фарбувальний поширений в місцях, де не можуть вижити ні дерева, ні навіть більшість мікробів. Бактерії, водорості, і інші мікроорганізми, які в ньому живуть, взаємодіють в замкнутій системі, причому деякі ділянки взагалі не містять кисню, а в інших його концентрація вчетверо вище, ніж в атмосфері.

"Те, що ми знайшли всередині цього гриба, вплинуло на наші міркування щодо здатності організмів виживати в інших світах", - підкреслили співробітники NASA.

Як раніше повідомляв "Апостроф", вчені в США виявили, що гігантські дерева, які повільно розмножуються, зберігають здоров'я лісів, немов казкові створіння "енти", придумані письменником Джоном Р.Р. Толкієном.