RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Надія на життя? Вчені виявили на Марсі загадкове світіння, фото

Астрономи з Льєжського університету (Бельгія) за допомогою апарату TGO, запущеного в рамках російсько-європейської місії ExoMars, зафіксували в атмосфері Марса зелене світіння. Це перший випадок, коли таке світіння було помічено за межами Землі.

Про це йдеться в статті журналу Nature Astronomy.

Зеленувате світіння на Землі — північне сяйво — з'являється, коли сонячне світло вивільняє атоми кисню з вуглекислого газу.

Ще 40 років тому вчені припустили, що таке світіння може існувати і на Марсі, але досі не було доказів на підтвердження гіпотези. Спектрометри TGO дозволили його зареєструвати. Аналіз результатів сканування атмосфери Марса в квітні-грудні 2019 року на висоті 20-400 км показав, що в атмосфері дійсно було світіння, спричинене викидами кисню.

Найбільш сильним був викид на висоті близько 80 км. Інтенсивність варіювалася в залежності від зміни відстані між Марсом і Сонцем.

Подальше вивчення сяйва дозволить дізнатися більше про склад і динаміку атмосфери Марса. Це важливо для майбутніх місій на Марс, оскільки щільність атмосфери впливає на опір, який долають парашути апаратів, що спускаються.

Нагадаємо, завдяки аналізу знімків Марса, вчені виявили на поверхні "червоної планети" незвичайний отвір. Кілька заглиблень, на думку вчених, утворилися в результаті тектонічних зрушень, які супроводжували вулканічну активність.