RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Археологи розкопали цікаві знахідки часів Золотої Орди: фото

Під час археологічних розкопок на околиці російської столиці Москви були виявлені стародавні монети, які ілюструють відносини Москвоскої держави та Золотої Орди.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на офіційний сайт мера Москви.

Як сказано в повідомленні, на території двох поселень на берегах річки Малої Сосонки фахівці виявили більше тисячі предметів побуту XIV-XIX століть. Серед них - натільні хрести, фрагменти прикрас, кінської упряжі, а також монети.

"Найбільшу історичну цінність представляють дві монети з білого металу, викарбувані в Золотій Орді в кінці XIV - початку XV століть. Швидше за все, це дирхеми. Такі знахідки дуже важливі для вивчення історії міста, оскільки ілюструють відносини між Московською державою і Золотою Ордою", - повідомив керівник департаменту культурної спадщини міста Москви Олексій Ємельянов.

Наявність дирхемів фахівці пояснюють тим, що вздовж старої Калузької дороги знаходилося поселення селян, які обслуговували представників Золотої Орди в Великому князівстві Московському і отримували плату такими грошима.

Крім того, в шарі попелу і золи на території поселень була виявлена оплавлена стопка з декількох (близько 10 штук) монет з білого металу другої половини XVI - першї половини XVII століть. Імовірно, монети перебували в вузькому мішечку зі шкіри або тканини, який не вцілів під час пожежі.

Ще одна знахідка - бронзова накладка на одяг, яку прикрашає рослинний орнамент в східному стилі. Після того, як татаро-монгольська держава перестала існувати, серед російського населення були в моді східні елементи одягу і прикраси або речі, схожі на них за стилем.

Знахідки вивчають фахівці, після чого їх відреставрують і передадуть до фондів одного зі столичних археологічних музеїв.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в російському місті Астрахань археологи виявили унікальні артефакти часів Золотої Орди.