RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Як підготувати українського школяра до 1 вересня - поради психолога

До початку навчального року в Україні залишилося менше місяця. Психолог дала поради батькам, як допомогти дітям легко влитися в навчання і новий режим.

Про це розповіла "УНН" дитячий психолог Ірина Басиста.

Вона наголосила, що майбутній першокласник має бути залучений до вибору своєї школи.

"За місяць до початку навчання слід розповідати про заклад. Можливо, сходити, познайомитися з учителем. Взагалі так практикують, говорити про це, разом ходити купувати різні речі, розповідати, для чого, що він там повинен робити, скільки там буде дітей. Тобто, давати таку інформацію, багато, але поступово, не все одразу", - пояснила Басиста.

Дуже важливо, щоб дитина до дрібниць розуміла, що на неї чекає в школі.

"Говорити, що буде перше вересня. Розповідати послідовно і передбачувано. Наприклад, в яких випадках дитина може звертатися до вчителя. Говорити, що ви постійно на зв'язку, він може дзвонити, або ви будете водити, забирати зі школи. Розповісти, як це буде відбуватися", - додала психолог.

Також при наявності старших братів і сестер, дуже добре, якщо вони поділяться з майбутнім першокласником своїми спогадами про те, як вони пішли в школу в перший раз.

"Якщо у дитини є братики і сестрички, то ще, наприклад, залучити їх, щоб вони розповіли, як вони йшли в перший клас. Яке це було дійство, які були емоції", - радить вона.

Також в цьому році труднощі можуть виникнути і у більш старших школярів.

"Якщо говорити про більш старших дітей, то варто вже відзначити, що вони в минулому році мали досвід дистанційного навчання і це вплинуло на них. Їх потрібно повернути психологічно до нового навчального року", - сказала психолог.

За її словами, потрібно пояснити дитині, що поки що невідомо, чи буде продовжуватися дистанційне навчання, чи відновлять звичайні уроки, тому потрібно готуватися до обох варіантів.

"І більше говорити про те, що ви забезпечите підтримку з боку батьків. Також включати дитину вже, звертатися до репетиторів, або готуватися до школи, книги читати. Знову ж таки, не відразу, і репетитори, і книги читати, повторювати якісь завдання, а поступово додавати, якщо є якийсь план дій. Це особливо стосується старших, 10-11 клас, які вже готуються до ЗНО ", - додала Ірина Басиста.

За її словами, якщо дитина не хоче йти в школу - не потрібно тиснути на неї, а потрібно пояснити, що є правила, які треба виконувати.

"Потрібно з дітьми говорити на цю тему дуже обережно. Як рекомендації, підтримку давати, багато пояснювати. У батьків є очікування, що дитина вже доросла і все розуміє, але підлітки це ті ж діти, як в рік і два, і в три, яким одне і то саме потрібно пояснювати по 50 разів. Тому батькам потрібно не дратуватися, не злитися на те, що дитина може, наприклад, не хотіти, або протестувати, а навпаки, приймати ці почуття", - рекомендує фахівець.

Як повідомляв "Апостроф", раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 1 вересня по всій території України почнеться навчальний рік відповідно до особливостей епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні або окремої адміністративно-територіальної одиниці.