RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Археологи знайшли скелет стародавньої людини в незвичайній позі

У північно-східній частині Мексики під час будівельних робіт було виявлено останки скелета людини, похованої в сидячому положенні. Вік цього поховання не менш ніж 1300 років.

Про це повідомили на офіційному сайті Національного інституту антропології та історії (INAH) Мексики, опублікувавши фото і відео з місця знахідки.

Одну з небагатьох збережених в регіоні доіспанських могил, знайдених за межами печер, виявили під час будівництва резервуара для води для громади Сан-Лоренцо-де-лас-Баяс. У тутешніх горах Сьєрра-Мадре раніше було виявлено значні археологічні пам'ятники, зокрема сліди давніх поселень і наскельні малюнки.

Робітники негайно повідомили Національний інститут антропології та історії (INAH) про знахідку, після чого команда археологів розкопала могилу.

Як було встановлено, останки належали дорослому чоловікові у віці від 21 до 35 років, якого з ритуальною метою, поховали в сидячому положенні, зігнувши коліна. Його тіло було загорнуте в тканину з пальмових волокон, яка розсипалася, але дозволила його кісткам зберегтися в первісному поховальному положенні.

У місці поховання було виявлено керамічну ступку для подрібнення різних харчових продуктів, типову для періоду близько 400-700 рр. н.е. Вона знаходиться поруч зі скелетом, але, ймовірно, раніше височіла над могилою.

Як сказано в повідомленні, останки було вийнято і доставлено в остеологічну лабораторію Centro INAH Tamaulipas, де вони будуть очищені, збережені і вивчені.

Археологи знайшли на цьому місці як мінімум ще два поховання, тому INAH планує продовжити тут розкопки.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Національного центру наукових досліджень Франції виявили останки чоловіка, спаленого 9 тисяч років тому, і його таємниця вразила всіх.