RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Археологи виявили загадкову статуетку в масці, якій 5 тисяч років: фото

Російські археологи в Новосибірській області виявили в похованні часів бронзового століття унікальну глиняну скульптуру, яка була розташована на плечі жінки, похованої близько 5000 років тому.

Про це повідомили на сайті The Siberian Times, опублікувавши фото з місця розкопок.

Знахідку було зроблено в масовому похованні Одіновської культури на території Венгеровського району в Західному Сибіру. Невелика глиняна статуетка, розміром з долоню, унікальна тим, що на ній була маска із зображенням ведмедя, зроблена з хребців коня.

"Це, без сумніву, знахідка сезону, яку хотів би виставити будь-який світовий музей від Ермітажу до Лувру", - зазначив керівник експедиції професор В'ячеслав Молодин.

Поховання, яке розкопали вчені, було багатоярусним. Жінку поклали на спину чоловікові - обличчям до нього. Вони обидва були загорнуті в своєрідний саван з берести, який перед похованням підпалили. Ще двоє людей були поховані під чоловіком і жінкою, що досить типово для культури Одіно.

Маленька статуетка мала смугу вздовж лиця, яка символізувала татуювання. В середині глиняної статуетки було заглиблення, в якому знаходилася бронзова пластина і якась органічна речовина, визначити склад якої повинні подальші хімічні тести.

"Ми ніколи не зустрічали нічого подібного, не дивлячись на наші великі знання обрядів поховання Одіновської культури. Жінка, мабуть, була незвичайною людиною, щоб мати таку фігурку, яка проводила її в загробне життя", - сказав він.

Антропологи і генетики встановили, що люди Одіно були монголоїдами, займалися скотарством, випасаючи овець і коней, а також були мисливцями і рибалками. Однак лице фігурки мало явні кавказькі риси.

Як повідомляв "Апостроф", на місці поховання кам'яного століття в Швеції археологи виявили останки стародавніх собак віком більше 8 400 років.