RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Мексиці за допомогою радара виявили понад 500 стародавніх будівель: фото та цікаві подробиці

Вчені за допомогою технології радарного сканування Lidar знайшли понад дві тисячі об'єктів доіспанських цивілізацій в мексиканському муніципалітеті Канделарія (штат Кампече).

Короткий звіт про дослідження опубліковано на сайті Національного інституту антропології та історії (INAH).

Дві ділянки, кожна з яких протяжністю понад 200 км, було досліджено з повітря, після чого вчені проаналізували отримані дані і провели польові археологічні дослідження.

На першій ділянці, який тягнеться від Паленке до Ескарсегі, обстежено близько 131 км. Тільки на цьому відрізку зафіксовано 553 археологічних пам'ятники, багато з яких раніше були невідомі.

Особливий інтерес представляють два монументальних комплекси біля міста Канделарія - пірамідальні основи, а також квадратні і прямокутні фундаменти і тераси, приховані під декількома курганами.

В одному з них налічується 91 будова доіспанського періоду - житлові будинки і церемоніальні будівлі. Під одним з них радар показує велике "підвальне приміщення" - природну або штучну печеру. Відомо, що такі порожнечі символізували собою входи в потойбічний світ, тому над ними, як правило, зводили піраміди.

Другий комплекс складається зі схожих 37 будівель. Обидва комплекси поки не обстежено докладно, археологи все ще проводять розвідку і не приступали до розкопок.

На другій ділянці, який тягнеться від Ескарсега до Калкін, обстеження добігає кінця. Тут виявлено 1634 археологічних пам'ятники, серед яких не лише житлові будинки, але й громадські та культові будівлі. Багато з цих пам'яток було задокументовано вперше.

Як повідомляв "Апостроф", на острові Крит у північному передгір’ї гори Іда (Псилорит) під час розкопок Зомінтоса археологи виявили стародавній палац, якийсь колись заселяли нащадки династії правителів древнього міста Кносс.