RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Археологи знайшли давньоєгипетські скарби з "брудними грошима", яким понад 3 тис. років: фото

Брак срібла, викликаний крахом провідних цивілізацій бронзового століття в східному Середземномор'ї близько 1200 р. до н.е., став причиною появи на території сучасного Ізраїлю перших в світі "фальшивих грошей".

Як повідомляє видання Live Science, скарби з древніми підробками були виявлені археологом Циллі Ешель з Хайфського університету.

Дослідниця проаналізувала хімічний склад 35 скарбів срібла бронзового віку, знайдених на археологічних розкопках у всьому Ізраїлі.

Деякі з них виявилися сплавами з більш дешевими металами. Найранішими знеціненими срібними скарбами були знахідки з Бейт-Шеана на півночі Ізраїлю і Мегіддо - ханаанского міста, відомого давніми битвами, які в християнській Біблії дали назву міфічній війні Армагеддон.

Обидва скарби датуються XII століттям до нашої ери, коли Нове царство Єгипту правило Ханааном близько 300 років. Дослідники вважають, що цей обман походить від єгипетських правителів, можливо, щоб приховати той факт, що їхні запаси дорогоцінного срібла, яке широко використовувалося як валюта, були вичерпані.

У Ханаані не було власних срібних руд, і дорогоцінний метал доводилося імпортувати. Але торгівля сріблом, схоже, швидко підійшла до кінця, коли довколишні королівства почали руйнуватися між 1200 і 1150 роками до нашої ери.

Скарб срібла в Бейт-Шеан, який важить близько 5,5 унцій (157 грамів), містив в злитках тільки 40% срібла, яке було леговане міддю та іншими дешевими металами. Злитки мали поверхню, збагачену сріблом, але серцевину, багату міддю, що могло бути отримано шляхом повільного охолодження злитка після того, як він був розплавлений і розлитий.

Скарб Мегіддо, який важив 3,4 унції (98 грамів), містив ще меншу кількість срібла - близько 20%. Це знецінення було замасковано додаванням металевого миш'яку, який надає сріблястий блиск міді.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Ізраїлі археологи виявили давньоримську керамічну майстерню, місце розташування якої було втрачено після її відкриття в 1934 році.