RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Археологи виявили середньовічний скарб, що належав відомій принцесі: фото

У Польщі на кукурудзяному полі біля міста Калиша археологи виявили тисячі скарбів XII століття, які ймовірно належали невістці польського короля XII століття Болеслава Кривоуста - київській княжні Марії.

Про це повідомили на сайті The First news.

Ще в 1935 році археологи виявили на цій території найбільший в Польщі скарб монет. Причиною для повторних пошуків стали місцеві легенди про заховані скарби.

Перевіряючи інформацію від сільського священика, археолог доктор Адам Кендзерський з Інституту археології та етнології Польської академії наук цього року знайшов цей скарб, який виявився настільки великим, що в ніч на розкопки були викликані місцеві пожежні-добровольці для охорони.

Усередині горщика, захованого під землею, археолог виявив 6500 срібних монет, розкладених в лляних мішечках, срібні злитки, фрагменти свинцю, а також дві золоті каблучки та дві обручки. На одному з перстенів є напис кирилицею, в якій мовиться: "Господи, можеш допомогти своїй рабині Марії".

Грунтуючись на цьому, доктор Кендзерський вважає, що перестень міг належати принцесі на ім'я Марія.

"Ми знаємо, що в той час дружиною Болеслава Кривоуста була російська принцеса на ім'я Збислава. Згідно з літературою, у неї мала бути сестра Марія, яка була одружена з Петром Влостовичем. Прийнято вважати, що Марія була дочкою Святославовича Ізяславовича, князя Київського", - стверджував він.

На думку вчених, знайдені монети могли бути частиною приданого, яке Марія отримала.

"Можливо, скарб було заховано в 1145-46 роках під час її втечі з Польщі. Гіпотеза не піддається перевірці, але дуже приваблива, оскільки пояснює наявність монет до шлюбу", - зауважив науковець.

Плануються подальші земляні роботи.

Як повідомляв "Апостроф", археологи, які проводили розкопки в районі Кадикьой в Стамбулі (Туреччина) виявили руїни таємничого мармурового споруди на азіатській стороні. Хоча форма пам'ятки не дає ніяких підказок щодо її функціонального призначення, археологи вважають, що це місце було священним.