RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю зникнення Місяця з неба 1000 років тому - став повністю невидимим

У 1110 році Місяць зник з неба. Вчені Женевського університету в Швейцарії знайшли причину цього явища.

Про це пише Science Alert.

Майже тисячоліття тому в атмосфері Землі відбулися серйозні потрясіння: гігантська хмара частинок, багатих сіркою, поширилася стратосферою, зробивши небо темним на місяці або навіть роки, перш ніж в кінцевому підсумку впала на Землю.

Дослідники дізналися про це після того, як пробурили і проаналізували крижані керни - зразки, взяті з глибин крижаних щитів або льодовиків, які захопили аерозолі сірки, що утворилися в результаті вивержень вулканів, що досягають стратосфери і осідають на поверхні.

Вони припустили, що сірчасті відкладення залишилися в результаті великого виверження вулкана Гекла в Ісландії. Однак, згідно з дослідженням під керівництвом палеокліматології Себастьяна Гійє з Женевського університету в Швейцарії, Гекла не могла бути винуватицею гігантського сульфатного сигналу.

Щоб з'ясувати, що могло бути причиною дивного явища, команда досліджувала історичну документацію в пошуках середньовічних записів про дивні темні місячні затемнення.

Згідно із записами NASA, в Європі в перші 20 років останнього тисячоліття, між 1100 і 1120 роками нашої ери, можна було спостерігати сім повних місячних затемнень.

Свідок місячного затемнення, яке сталося в травні 1110 року писав про виняткову темряву, "зникнення" Місяця під час цього явища.

Незважаючи на те, що ця подія добре відома в історії астрономії, дослідники ніколи не припускали, що вона могла бути викликана наявністю вулканічних аерозолів в стратосфері, хоча це найбільш ймовірна причина, як припускає нове дослідження.

Команда вважає, що найбільш вірогідним поясненням "зникнення місяця" є гора Асама в Японії, яка спричинила гігантське багатомісячне виверження в 1108 році.

Як повідомляв "Апостроф", нове моделювання на суперкомп'ютері показує, як Місяць міг утворитися в результаті зіткнення Землі з планетою Тейя 4,5 мільярда років тому.