RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені відтворили процес виникнення Місяця 4,5 млрд років тому: відео

Нове моделювання на суперкомп'ютері показує, як Місяць міг утворитися в результаті зіткнення Землі з планетою Тейя, яка розміром з Марс, 4,5 мільярда років тому.

Про це пише DailyMail.

Британські вчені створили кілька анімаційних сценаріїв моделювання, кожен з них демонструє різну кількість обертань "блукаючої планети". Симуляція зображує різні вибухові візерунки з кам'яного сміття, що утворилися в точці зіткнення, які, можливо, в кінцевому підсумку злилися, утворюючи Місяць.

Моделювання засноване на тому, що астрономи зазвичай називають теорією "великого вибуху" або "гіпотезою гігантського удару". Відповідно до теорії, Тейя, діаметр якої становив близько 3 792 миль, врізалася в Землю діаметром 7 917 миль, утворивши кільце з уламків навколо нашої рідної планети, яке врешті-решт поєдналося, щоб сформувати Місяць.

Подія сталася близько 4,5 мільярда років тому і 150 мільйонів років після утворення Сонячної системи і є найбільш поширеною ідеєю для пояснення того, як з'явився супутник Землі і наскільки Місяць відносно великий в порівнянні з іншими скелястими тілами.


"Анімація зіткнення" показує зіткнення без обертання Тейєю. Додаючи різну кількість обертання до Тейї в симуляції або взагалі не маючи обертання, вона дає цілий ряд різних результатів того, що могло статися, коли в Землю вдарив масивний об'єкт", - сказав автор дослідження Серджіо Руїс-Бонілья з Даремського університету.

Симуляція, в якій до Тейї не було додано жодного обертання, утворила самогравітуючу груду матеріалу з масою близько 80 відсотків Місяця. Коли до моделювання було додано невелику кількість обертання, був створений ще один місяцеподобний об'єкт. Новоутворена брила, яка, як було показано, встановилася на орбіті навколо Землі після зіткнення, могла б вирости, збираючи в себе диск уламків, що оточує нашу планету.

Хоча моделювання не є остаточним доказом походження Місяця, додають експерти, воно являє собою багатообіцяючий етап в розумінні того, як міг би утворитися наш найближчий сусід.