RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені знайшли найстарішу і найвіддаленішу галактику - виникла після Великого вибуху: фото

Міжнародна група вчених знайшла найдавнішу і найвіддаленішу галактику на сьогоднішній день у Всесвіті. Галактика GN-z11 знаходиться на відстані приблизно 13,4 мільярда світлових років від Землі.

Дослідження вчених опубліковано в журналі Nature Astronomy.

Згідно з існуючими моделями Всесвіт розпочався з Вибуху вибуху приблизно 13,8 мільярда років тому. Поряд з цим астрономи досі не впевнені в тому, як виглядав ранній Всесвіт, оскільки цей період збігся з космічним "Темним століттям". Тому астрономи продовжують розширювати межі своїх приладів, намагаючись дізнатися, коли утворилися найдавніші галактики.

Завдяки новим дослідженням, проведеним міжнародною командою астрономів, виявлено найстарішу і найвіддаленішу галактику, що спостерігалась у нашому Всесвіті на сьогоднішній день (GN-z11).

Команда, яку очолювали Ліньхуа Цзян з Інституту астрономії та астрофізики Кавлі та професор Нобунарі Кашикава з Токійського університету, разом з дослідниками з обсерваторій Наукового інституту Карнегі, обсерваторії Стюарда, Женевської обсерваторії, Пекінського університету та Токійського університету дослідили лінії викидів вуглецю, що надходять від GN-z11 в ультрафіолетовому діапазоні до утворення ефекту "червоного зміщення".

Цей рівень "червоного зміщення" вказує на те, що ця галактика існувала, як це спостерігалося приблизно 13,4 мільярда років тому, тобто лише 400 мільйонів років після Великого вибуху. Вчені дійшли висновку, що космічне "Темне століття" розпочалося приблизно 370 тисяч років після Великого вибуху і тривало ще 1 мільярд років.

Ефект "червоне зміщення" розглядають, коли довжина хвилі світла видовжується (або "зсувається" у бік червоного кінця спектру) і коли він проходить у космосі на шляху до Землі. Для об'єктів, що рухаються ближче до нашої галактики, ефект зворотний: довжина хвилі скорочується і зміщується в бік блакитного кінця спектра.

Майже століття астрономи використовували ці ефекти, щоб визначити відстань галактик і швидкість, з якою Всесвіт розширюється. У цьому випадку дослідницька група використовувала телескоп Keck I у Маунакеа на Гаваях, для вимірювання "червоного зміщення" GN-z11 для визначення його відстані.

Отримані результати показали, що GN-z11 - найвіддаленіша (і найстаріша) галактика, яку будь-коли спостерігали.

"З попередніх досліджень, галактика GN-z11, здається, є найбільш віддаленою від нас галактикою - 13,4 мільярда світлових років. Але виміряти та перевірити таку відстань непросте завдання", - зазначив Кашикава.

На цій відстані GN-z11 настільки далеко, що визначає саму межу самого спостережуваного Всесвіту. Хоча ця галактика спостерігалася в минулому (за допомогою Хаббла ), для проведення точних вимірювань потрібна була роздільна сила та спектроскопічні можливості обсерваторії Кека.

Це було виконано в рамках багатооб'єктного спектрографа для інфрачервоного дослідження (MOSFIRE), який детально фіксував лінії викидів від GN-z11.

Це дозволило команді скласти оцінки відстані для цієї галактики, які були покращені в 100 разів порівняно з будь-якими попередніми вимірами.

Як повідомляв "Апостроф", американські вчені "виміряли" площу величезного гало навколо галактики Андромеди і виявили, що воно знаходиться приблизно на півдорозі до диска Чумацького Шляху, а в деяких місцях навіть "натикається" на власне гало нашої Галактики.