RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Вчені розкрили походження нового штаму коронавірусу

Вчені Кембриджського університету у Великій Британії зуміли встановити, які ключові генетичні зміни призвели до появи патогенного для людини коронавірусу SARS-CoV-2.

Про це повідомляє Phys.org.

Фахівці виявили генетичні адаптації аналогічні тим, які були зроблені вірусом SARS-CoV, що викликав спалах захворювання SARS в 2003 році. Саме вони дозволили вірусу перейти з кажанів на людину. Вчені зайнялися пошуком загального механізму, який запускає мутації, що дозволяють інфекції переходити до нових господарів.

Вчені проаналізували споріднений SARS-CoV-2 коронавірус RaTG13, геном якого на 96% схожий з геномом збудника COVID-19. Важливі генетичні відмінності зачіпають S-білок (білок-"шип"), який грає ключову роль в зараженні коронавірусом людської клітини.

Виявилося, що у RaTG13 S-білок не може ефективно зв'язуватися з клітинними рецепторами людини. Однак якщо в білок-"шип" RaTG13 вставити певні фрагменти S-білка SARS-CoV-2, то ефективність зв'язування підвищиться.

SARS-CoV-2 при цьому не зв'язується з клітинними рецепторами кажанів, що говорить про існування проміжного господаря.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Тюбінгенського університету (Німеччина) виявили в організмі людини фермент, який допомагає коронавірусу проникнути в клітини. Відкриття може допомогти вдосконалити вакцини і препарати від Covid-19.