RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Знайдено знамениті ворота перського царя - побудовані на честь завоювання Вавилона: фото

Міжнародна археологічна місія виявила в Ірані залишки монументальних воріт.

Про це повідомляє ресурс sedayemiras.

Ворота знайшли на півдні Ірану в околицях древнього міста Персеполіса. Археологам вдалося ідентифікувати знахідку - це знамениті ворота "Пардіс Парсі". Їх наказав звести цар Кир Великий. Добудувалися ворота вже під час правління його сина Камбіса.

Археологи встановили, що розмір воріт був 30 на 40 метрів, а висота 12 метрів. Їх спорудили з глини і цегли, на фасаді була писана цегла.

"Нижні частини і цоколь стін були прикрашені зображеннями лотоса, а фасад - різними кольоровими панно із зображеннями міфічних тварин і символами вірувань давніх іранців, еламітів і месопотамців", - розповів іранський археолог Алірези Аскарі-Чаруді.

Вченим також вдалося встановити, що такий пам'ятник архітектури був побудований після 539 року до нашої ери на честь завоювання Вавилона військом Кіра Великого.

Як повідомляв "Апостроф", в турецькій провінції Шанлиурфа після дворічних розкопок археологи повністю відкопали семиметрові базальтові стовпи воріт історичного палацу в Харрані - одному з найдавніших міст світу.