RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Археологи знайшли унікальний артефакт і зробили гучну заяву про "батьківщину" Стоунхенджа: фото

Нові дослідження знаменитої мегалітичної споруди Стоунхендж доказують, що частина його каменів була привезена з Уельса - з місця, відомого як Ваун Маун, розташованого на відстані 175 миль (понад 280 кілометрів) від існуючого археологічного пам'ятника.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

Останки Ваун Мауна на валлійських пагорбах Преселі в Пемброкширі виявили вчені з університету Сент-Ендрюса. Одна з порожніх кам'яних розеток має незвичайний перетин, який відповідає одному з блакитних каменів в Стоунхенджі, в цій дірі присутній той же тип гірських порід, що і камені в Стоунхенджі.

Дослідники також виявили, що Ваун Маун має ідентичний діаметр канаві навколо Стоунхенджа і також оріентований на схід сонця в літнє сонцестояння.

"Це привело нас до висновку, що Ваун Маун, ймовірно, було демонтовано і він став джерелом багатьох блакитних каменів, використовуваних в Стоунхенджі", - сказав співавтор дослідження доктор Кіннард.

Вчені припускають, що сині камені були перенесені, коли стародавнє населення регіону Преселі мігрувало, прихопивши з собою ці пам'ятники на знак їх ідентичності, а потім відновили їх в Стоунхенджі, який знаходиться на відстані 175 миль (понад 280 км).

Аналіз останків людей, похованих в Стоунхенджі на момент встановлення там синіх каменів, підтверджує цю теорію, оскільки показує, що деякі з них походили із західної Британії, можливо, Уельсу.

Оскільки лише декілька каменів зі Стоунхенджа безпосередньо пов'язані з Ваун Мауна, археологи також вважають, що з Уельсу могли бути вивезені моноліти з інших кам'яних кіл, щоб сформувати частину нового пам'ятника.

Аналіз Вауна Мауна показує, що це може бути найстаріший відомий кам'яний круг в Британії, що датується приблизно 3400 до н. е., і що він також був одним з найбільших, маючи до 50 стоячих каменів. Якби кам'яне коло Ваун Маун залишалося цілим, сьогодні воно було би третім за величиною у Великій Британії після Евебері в Уилтширі і Стентона Дрю в Сомерсеті.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи в турецькій провінції Шанлиурфа після дворічних розкопок повністю відкопали семиметрові базальтові стовпи воріт історичного палацу в Харране - одному з найдавніших міст світу.