RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

​Археологи знайшли знаряддя праці, яким 13 тис. років - їх використовували в льодовиковий період: фото

Археологи кафедри Технічного університету Караденіз знайшли в Туреччині фрагменти каменю, які використовувалися в якості ножів і скребків 13 000 років тому.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

Вчені в рамках проекту, який почали в 2018 році, досліджували поверхні в декількох регіонах Трабзона. Тоді вони і виявили знахідку в печері в районі Коскарлі Дузкойского району.

Дослідники вважають, що знайдені фрагменти каменю жителі району використовували ще в льодовиковий період.

"Ми знайшли перші свідоцтва про кам'яні знаряддя праці, зроблені людиною в цій печері. Таким чином, ми задокументували найстаріших жителів регіону Трабзон в цій печері", - сказав академік Хуля Каліскан Акгуль.

За його словами, знаряддя було зроблено з обсидіану і крем'яного каменю, походження яких відноситься до Каппадокії і регіонів Кавказу.

"Ця печера нас дуже схвилювала. Тому що в ній є група знахідок, які внесуть великий внесок не тільки в Трабзон, а й в анатолійську археологію. Тому що до цих пір не було можливості говорити про дані [знахідки], які дозволять бути датованим так рано в цих регіонах", - сказав археолог.

Як повідомляв "Апостроф", вчені розгадали таємницю серії доісторичних кам'яних кіл, що містять тисячі оливкових кісточок, які були знайдені недалеко від північного узбережжя Ізраїлю десять років тому. Археологи прийшли до висновку, що вони, очевидно, були приміщеннями для маринування оливок 6,5 тисячі років тому.