RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Археологи знайшли "французький Стоунхендж": фото загадкового стародавнього комплексу

Команда археологів Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap) на території комуни Массонгі відкрила стародавнє поселення і величезний мегалітичний комплекс епохи середнього неоліту.

Звіт про розкопки, які тривали три роки, опубліковано на офіційному сайті Inrap.

Археологічний пам'ятник, який назвали Chemin des Bels, являє собою поселення середнього неоліту, частина якого - величезний мегалітичний комплекс.

Дослідники припускають, що його будівництво мало кілька етапів і проводилося за точним планом. У його центрі виявлено велику плиту довжиною 3,4 метра, шириною - 1,1 метра і товщиною рівно один метр. Вага цього каменя - близько п'яти тонн. Виявлені навколо нього артефакти вказують, що це місце, ймовірно, було святилищем, а сам камінь був вертикально встановлений, як менгир.

Навколо центрального каменя в давнину було споруджено стели висотою близько метра кожна, археологи виявили вісім таких каменів, які утворювали велике коло. Спочатку воно складалося, як мінімум, з 15 каменів.

Подоба Стоунхенджа існувала кілька десятиліть, після чого комплекс було змінено - стели було повалено на землю і закопано, неторканою залишилася тільки центральна плита. Протягом століть святилище відвідували люди, які жили на більшій відстані від цього місця, поруч не зафіксовано поселень того часу.

На пізньому етапі використання святилища, поруч виникло поселення, яке складає другу частину пам'ятника.

Деякі мегаліти мають гравіювання, причому малюнки на них було нанесено в різний час. На ранньому етапі камені були прикрашені символами, що нагадують велику латинську букву U, пізніше на каменях з'явилися численні, переплетені лінії. Крім цього, виявлено велику кількість чотирикутних, хрестоподібних і навіть ялинкових узорів.

Згідно з однією з версій, гравюри можуть являти собою найдавніші карти місцевості. Ймовірно, стародавні люди зображали ландшафт своїх сільськогосподарських угідь. Про це свідчить експеримент, під час якого дослідники перенесли зображення з каменів на папір, після чого піднялися на оглядовий майданчик, розташований за декілька сотень метрів від пам'ятника. Вид з плато схематично нагадував малюнки, зображені на каменях.

Як повідомляв "Апостроф", нові дослідження знаменитого мегалитического споруди Стоунхендж доводять, що частина його каменів була привезена з Уельса - з місця, відомого як Ваун Маун, розташованого на відстані 175 миль (більше 280 кілометрів) від існуючого археологічного пам'ятника.