RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

Всі новини

Вчені зробили унікальне фото чорної діри - вона більша, ніж наша Сонячна система

Міжнародна команда астрономів за допомогою телескопа Event Horizon (EHT) отримала перше в історії зображення чорної діри в центрі галактики M 87, розташованої на відстані 55 мільйонів світлових років, в поляризованому світлі.

Про це повідомили на сайті Європейської південної обсерваторії, опублікувавши отриманий знімок.

У повідомленні наголошують, що астрономам вперше вдалося виміряти поляризацію і сигнатуру магнітних полів поруч з краєм чорної діри. Спостереження є ключовими для пояснення того, яким чином галактика M87 здатна випускати енергетичні струмені зі свого ядра, яке за масштабами більше, ніж наша Сонячна система.

Налаштування телескопа дозволило команді вчених безпосередньо спостерігати за "тінню" чорної діри - кільцем світла навколо неї. При цьому нове зображення поляризованого світла чітко показує, що кільце намагнічене. У дослідженні взяли участь понад 300 дослідників з різних організацій і університетів по всьому світу.

"EHT швидко прогресує, технологічні модернізації мережі проводяться, а нові обсерваторії додаються. Ми очікуємо, що майбутні спостереження дозволять більш точно виявити структуру магнітного поля навколо чорної діри і розповісти нам більше про фізику гарячого газу в цьому регіоні", - повідомив член співпраці EHT Джонг парк, член Східноазіатської асоціації основних обсерваторій.

Як повідомляв "Апостроф", раніше космічний зонд NASA New Horizons знайшов докази того, що космос насправді не є чорним - Всесвіт випромінює слабке світіння.