RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вчені знайшли найстарішу тривимірну карту Європи - артефакту 4 тисячі років: фото

У Франції вчені знайшли камінь доби бронзи, який може бути найстарішою тривимірною картою в Європі.

Про це пише видання ВВС.

Кам'яна плита розміром 2 м на 1,5 м вперше була виявлена в 1900 році, а потім її знайшли в підвалі в замку у Франції в 2014 році.

Археологи, які вивчали візерунки, вигравірувані на камені, заявили, що нанесене на камінь маркування - це карта району на заході Бретані. За їх словами, це робить плиту найстарішою тривимірною картою відомого району Європи.

Шматок скелі, відомий як плита Сен-Белека, датується епохою ранньої бронзи між 1900 роками до н. е. і 1650 роками до н. е.

Вперше його було виявлено в 1900 році під час розкопок у доісторичному могильнику у Фіністері (західна Бретань) місцевим археологом Полем дю Шательє. Очевидно, плита була забута протягом століття і зберігалася десятки років під ровом у домі пана дю Шательє. Але дослідники, які полювали на плиту, знайшли її знову у підвалі в 2014 році.

Проаналізувавши знаки та гравюри на камені, дослідники заявили, що це може бути карта.

"Наявність повторюваних мотивів, об'єднаних лініями, свідчить про те, що на ньому зображений район Фіністер", - йдеться у дослідженні у "Віснику Французького доісторичного товариства"

Вчені стверджують, що відступи представляють собою тривимірне зображення долини річки Одет, тоді як кілька ліній, здається, зображують річкову мережу району.

Геолокація виявила, що територія, представлена на плиті, має точність 80% з районом річки.

"Це, мабуть, найстаріша карта території, яка була ідентифікована, - сказав один з авторів дослідження доктор Клемент Ніколас з Університету Борнмута. - У всьому світі є кілька таких карт, вирізаних у камені. Як правило, це лише інтерпретації. Але це вперше, коли на карті зображено область у певному масштабі".

За словами Ніколаса, карта, можливо, використовувалася для позначення певної території.

"Це був, мабуть, спосіб підтвердити право власності на територію на той час дрібним принцом або королем, - сказав він. - Ми схильні недооцінювати географічні знання минулих суспільств. Ця плита важлива, оскільки вона підкреслює ці картографічні знання".

Якповідомляв "Апостроф",знайдений археологами артефакт підтверджує переказ, що Храм Гроба Господня, який знаходиться в Старому місті Єрусалиму, це те місце, де був розіп'ятий, а потім воскрес більше двох тисяч років тому Ісус Христос.