RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.02
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

Археологи відновили напис на глечику, якому 3 тис. років, і дізналися цікаву таємницю: фото

Вчені в Ізраїлі, де раніше виявили рідкісний скарб древніх римських монет, знайшли фрагменти керамічної посудини з написом древнім ханаанським письмом. Як тільки їм вдалося відновити всі частини розбитого глечика, перед ними постало таємниче послання, що проливає світло на історичні події часів царя Давида.

Про це повідомляє видання Express.

Археологи під час розкопок на біблійному місці Хірбет Кейяфа знайшли рештки глечика, який ймовірно був виготовлений за часів царя Давида - ще до того, як Ізраїль був розділений між південним Царством Юдейським та північним Королівством Ізраїль. На них зберігся напис ханаанським письмом, який, на жаль, спочатку не можна було прочитати.

Однак, як тільки шматки глечика зібрали, напис на ньому відкрив вражаюче посилання минулого, відкривши ім'я трагічно вбитого короля Ешбанала Бен-Бада (Іш-Бошета).

"Немає кращого почуття, ніж складання частин головоломки, поки не буде розкрито повну картину. Насправді, це був той випадок, коли ми кілька років тому отримали рідкісну знахідку часів царя Давида", - розповіли археологи з групи під керівництвом професора Йосефа Гарфінкеля з Інституту археології Єврейського університету в Єрусалимі та Саара Ганора з IAA.

Дослідники відділу обробки артефактів Ізраїльського управління антикваріатів склеїли сотні штук осколків глечика і помітили, що на ньому було написано ім’я Ешбанал Бен Бада - відповідно до Старого Завіту, Ешбанал Бен Бада або Іш-Бошет був сином царя Саула - великого супротивника Давида - і другим королем Ізраїльського царства.

У Писанні сказано: "І пішли сини Бемотея Риммона, Рехав та Баана, і прийшли до дому Іш-Бошета, коли він відпочивав опівдні. Коли ж вони ввійшли в дім, він лежав на своєму ліжку в своїй спальні, вони вдарили його, вбили, відрубали йому голову і принесли її до царя Давида в Хеврон".

Професор Йосеф Гарфінкель заявив, що напис на глечику - перше підтверджене матеріально згадування імені Ешбагала. Оскільки ім’я написано на керамічній посудині, Ешбанал, очевидно, був важливою фігурою - навіть якщо ця особа не була ізраїльським королем.

Як повідомляв "Апостроф", іранські археологи під час розкопок виявили фрагмент королівського меморіального тексту царя Ассірії Саргона II.