RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені знайшли загадкову галактику, в якій майже немає темної матерії - фото і відео

Темна матерія вважається клеєм, який скріплює галактики. Однак, кілька років тому група астрономів заявила, що знайшла галактику, у якій її не було. Інші вчені пізніше стверджували, що це була помилка обчислень, але тепер первісна команда використала Hubble, щоб підтвердити свої висновки.

Відповідне дослідження опубліковане в Astrophysical Journal Letters.

У 2018 астрономи з Єльського університету оголосили про відкриття DF2, карликової галактики, яка мала дуже мало темної матерії. Це викликало питання про те, як галактика взагалі могла утворитися без цього важливого клею, що скріплює її.

У 2019 незалежна група перевірила роботу команди Єльського університету і прийшла до висновку, що їх результати був помилковими через невірне визначення відстані, і DF2 має нормальне співвідношення матерії до темної матерії.

Зараз початкова команда Єльського університету перевірила свої результати з використанням даних Хаббла на 40 орбітах і підтвердила їх. За даними астрономів, DF2 майже такого ж розміру, як Чумацький Шлях, але при цьому містить лише половину відсотка зірок і щонайбільше чверть відсотка темної матерії.

Результати дослідження породили набагато більше питань, ніж відповідей. Учені поки не можуть зрозуміти, як галактика в принципі могла утворитися майже без темної матерії. Одна з версій пояснює цю особливість тим, що, можливо, вона позбулася своєї темної матерії через приливні сили з набагато більшою сусідньої галактики.

Раніше "Апостроф" показав нові знімки Бетельгейзе, яскраво-помаранчевої зірки в сузір'ї Оріона, що розкрили причину її великого затемнення, яке раніше вважалося передвісником вибуху. З'ясувалося, що в усьому винна величезне пилова хмара.