RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Вчені розкрили секрет загадкового затемнення 10-ій за величиною зірки Бетельгейзе - фото

Нові знімки Бетельгейзе, яскраво-помаранчевої зірки в сузір'ї Оріона, розкрили причину її великого затемнення, яке раніше вважалося передвісником вибуху. З'ясувалося, що в усьому винна величезне пилова хмара.

Про це пише News Wise.

Міжнародні вчені виявили, що Бетельгейзе викинула великий газовий міхур, який охолов і утворив хмару пилу. Це і виявилося причиною тимчасового блокування її світла.

Нагадаємо, раніше деякі експерти вважали, що червоний надгігант був на межі вибуху, через нерегулярні затемнення, які спостерігалися в жовтні 2019 року. Однак нові знімки розв'язали загадку.

Вчені з Паризької обсерваторії зробили два зображення поверхні Бетельгейзе в січні та березні 2020 року, які потім порівняли з тими, що були зроблені в січні та грудні 2019 року. Це дозволило їм побачити зміни в режимі реального часу і зробити висновок, "що це різке затемнення було викликано утворенням зоряного пилу".

Фото: https://www.newswise.com/

Раніше "Апостроф" показав, як відбувається смерть зірки. Спалах було вперше виявлено 29 серпня 2019 року, він отримав назву GRB 190829A.