RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Неандертальці і мистецтво: виявлено найдавніший артефакт, якому понад 50 тисяч років

Вчені знайшли на півночі Німеччини фалангу пальця гігантського оленя, на яку було нанесено орнамент. Вік артефакту становить 51 000 років - він є найстарішою прикрасою в світі. За словами дослідників, він показує, що неандертальці були схильні до естетики.

Про це повідомляє журнал Nature Ecology & Evolution.

За словами співробітників Державної служби культурної спадщини Нижньої Саксонії в Ганновері, на ньому майстерно нанесені насічки.

Древній орнамент був виявлений археологами біля входу в печеру Єдинорога в передгір'ях гір Гарц в Німеччині.

У нього була плоска основа, яку можна було поставити вертикально, що наводить на думку, що це була прикраса, а образ неандертальців у вигляді "звірів, що волочаться на кісточках пальців" - недоречний.

Орнамент вигравірувано на кістці. Вірогідно, мав "символічне значення" і був заздалегідь продуманим художнім твором.

Керівник дослідження доктор Дірк Ледер сказав: "Це видатний приклад їхніх когнітивних здібностей. Вигравірувана кістка унікальна для неандертальців. Це робить даний предмет дуже цікавим, так як це дуже чіткий візерунок, що складається з глибоких насічок. Щоб вирізати такі візерунки, треба було б витратити близько 90 хвилин ".

На кістках вирізано шість окремих ліній, що говорить про те, що орнамент міг бути частиною чогось більшого.

"Виїмки, вирізані в кістці, мають довжину від півдюйма до дюйма і розташовані під кутом 90 градусів, що означає, що вони "не є надрізами м'ясного типу", - сказав доктор Ледер.

"Це показує, що неандертальці були здатні до складних форм поведінки, в тому числі створювати художні твори", - додав він.

Доктор Ледер сказав: "Гігантські олені в той час були рідкістю на північ від Альп, що підтверджує ідею про те, що орнамент має символічне значення".

Різьблена кістка була знайдена недалеко від печери Єдинорога. Цікаво, що з 15 століття багато шукачів скарбів намагалися знайти там докази існування єдинорогів.

Вона розташована вздовж найпівнічнішої "межі світу". Колись її зайняли неандертальці, які полювали на крупних ссавців. Це видно з останків печерних ведмедів, включаючи череп і дві лопатки.

Було викопано також бізонів та благородних оленів. У тому числі види, роги яких виростали до 5 футів в довжину і в розмаху досягали масивних 12 футів. Це найбільші з коли-небудь існуючих оленів.

Цей вид науці відомий як Megaloceros giganteus. Він був сім футів висотою і мав по чотири довгих пальця на кожній ступні, один з яких був використаний в цьому творі мистецтва.

Мікроаналіз показав, що кістку звіра спочатку кип'ятили в гарячій воді, щоб спростити різання кам'яними інструментами.

"Це означає, що за всіма цими необхідними кроками стояв план - від полювання на тварину до варіння кістки - і її гравіювання", - пояснив він.

Використання комп'ютерної томографії і 3D

За допомогою цифрової мікроскопії дослідники виявили, що насічки були зроблені гострими, як бритва, кам'яними відщепами, а не ручними сокирами.

Дослідження не виявили свідчень того, що гравійований об'єкт використовувався в якості кулона або на мотузці для носіння на тілі - це була прикраса.

Предмети мистецтва, створені раннім Homo sapiens, були виявлені в Африці і Євразії. Однак не було знайдено подібних зразків творів у неандертальців.

"Наші результати показують, що вони були здатні створювати символічні зображення ще до того, як Homo sapiens прибув до Центральної Європи", - сказав доктор Ледер.

Доктор Сільвія Белло з лондонського музею природної історії, яка не брала участі в дослідженні, сказала, що люди схрещувалися з Homo sapiens 50 000 років тому.

"Ми не можемо виключити такий же ранній обмін знаннями між сучасними людьми і неандертальцями. Можливо, він вплинув на створення гравірованого артефакту", - сказала вона.

Ймовірно, ця знахідка ставить інтелект неандертальців на більш високий рівень, ніж вважалося раніше. Можливо навіть вище, ніж у раннього Homo sapiens.

Д-р Белло додав: "Навпаки, здатність вчитися, інтегрувати інновації в свою культуру і адаптуватися до нових технологій і абстрактних концепцій слід визнати елементом складності поведінки. У цьому контексті вигравірувана кістка з печери Єдинорога наближає поведінку неандертальців до сучасного поведінки Homo sapiens".

Відомо, що неандертальці використовували різні пігменти. Також вони закопували разом зі своїми померлими зібрані пташине пір'я і кігті.

Крім цього вони володіли деякими звичками, які колись вважалися абсолютно унікальними для Homo sapiens.

Раніше ми також повідомляли про те, як археологи знайшли дуже рідкісну і цінну статуетку богині, якій 6 тисяч років.