RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У чому користь від медуз і як на них можна заробити

В акваторії Азовського моря спостерігається аномальне нашестя медуз. Ці істоти заважають туристичному бізнесу і навіть можуть нести небезпеку для відпочивальників. Фахівці з Інституту рибного господарства та екології моря (ІРЕМ) повідомляють, що радикальні методи боротьби з цим явищем безглузді, і що з медузами доведеться якось співіснувати. Водночас з цього можна отримати вигоду і почати використовувати медуз в деяких галузях промисловості.

Про це дослідники повідомили в своїй статті, яку вони опублікували у Facebook.

Так, за словами гідробіологів, медуз можна використовувати в промисловості. Щороку світовий улов медуз становить приблизно 300-320 тисяч тонн.

Цих істот використовують в Китаї в кулінарії. Також в цій країні медузи вже більш як 1700 років набули популярності у сфері народної медицини.

Їхні тіла містять речовину під назвою фібрилін. Вона використовується як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб для волосся. Окрім цього фібрилін входить до складу косметичних засобів, що запобігають старінню шкіри, та засобів проти опіків.

Навіть токсинам, які виділяються медузами, можна знайти застосування. Їх використовують в медицині для лікування нервово-м'язових порушень.

При цьому медузи вже давно є об'єктом досліджень для пошуку речовин, корисних в протипухлинній та протидіабетичній терапії.

У зв'язку з цим, ІРЕМ пропонує свою допомогу в розробці наукових і організаційних основ створення захисних бар'єрних систем на узбережжях Азовського моря.

Раніше ми також повідомляли про те, на яких українських курортах море найчистіше.