RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Під водою в давньоєгипетському загубленому місті знайшли кладовище і корабель: фото

Археологи виявили на середземноморському узбережжі Єгипту фрагменти військового корабля епохи еллінізму і залишки більш раннього грецького кладовища.

Про знахідки повідомляє Міністерство туризму і старожитностей Єгипту в Facebook.

Затонулий порт Геракліон було виявлено у 2000 році французьким підводним археологом Франком Годьо під водою на глибині 10 метрів в затоці Абу-Кір за 6 кілометрів від берега в районі Олександрії.

Передбачається що місто з'явилося близько VIII століття до нашої ери. Геракліон зруйнував сильний землетрус і цунамі, що викликало зміну берегової лінії. Геракліон і кілька інших прибережних пунктів виявилися затоплені морем.

Під час розкопок сезону 2021 року єгипетські та французькі вчені виявили корабель і залишки грецького кладовища. Судно затонуло в одному з міських каналів імовірно в II столітті до нашої ери в результаті катастрофічного землетрусу.

Археологи звернули увагу на незвичайну конструкцію корабля, яка має одночасно античні та єгипетські риси. Дослідники вважають, що судно побудували в Єгипті для плавання по Нілу. Довжина судна перевищувала 25 метрів; її співвідношення з шириною становило приблизно 6 к 1.

Залишки цвинтаря археологи датують IV століттям до нашої ери. У похованнях знайдено безліч кераміки та інших жертовних предметів.

Фото: https://www.facebook.com/

Фото: https://www.facebook.com/

Фото: https://www.facebook.com/

Фото: https://www.facebook.com/

Раніше ми писали, що археологи виявили стародавню стіну з піщанику епохи Птолемеїв, покриту написами, на півдні Єгипту. Вік знахідки вчені визначили у 2300 років.