RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Ученые приоткрылы тайну древних пещер - могли быть домом короля фото и видео

Британські археологи, ймовірно, привідкрили завісу таємниці над печерними приміщеннями Анкор Черч, які знаходяться в графстві Дербішир.

Про це повідомило видання BBC Украіна.

Вчені переконані, що ці приміщення були створені ще в IX столітті нашої ери. Тому вони потенційно одні з найстаріших житлових приміщень на території Великобританії. Принаймні серед тих котрі збереглися до наших днів.

Раніше вчені вважали, що вони є природним об'єктом, який був адаптований людьми під власні потреби. Однак, як виявилося, це може бути зовсім не так.

Керівник нинішнього дослідження, археолог Едмунд Саймонс, вирішив зібрати команду, щоб уважно вивчити цей об'єкт в рамках проекту, присвяченого печерам Великобританії. Результати перевищили очікування.

Виявилося, що ця печера є рукотворною.

"Це не природна печера. Я не можу уявити процес, який створив стіни, двері, вікна, не кажучи вже про колони", - сказав Саймонс.

При цьому дослідники зазначили, що деякі елементи печерних приміщень Анкор Черч нагадують ранню саксонскую архітектуру.

Такі кам'яні споруди могли служити притулком для середньовічних відлюдників. І ось тут якраз і криється найбільш неймовірна гіпотеза, з огляду на географічне положення Анкор Черч.

Справа в тому, що в кількох кілометрах від печер розташована англіканська церква Святої Марії та Святого Хардульфа. Її заснували в VII столітті. На фрагменті книги XVI століття знайшли згадку про святого Хардульфа:

"Святий Хардульф живе в келії всередині скелі, недалеко від річки Трент".

Місцевий фольклор пов'язує особистість святого Хардульфа з королем Нортумбрії Еардвульфом. Він правив цим середньовічним англійським королівством з 796 по 806 рік. Є ймовірність, що пізніше у нього був період другого правління, який почався з 808 року. Ймовірно, він тривав до 830 року, проте ці відомості не підтверджені.

При цьому з висновками, зробленими в місцевому фольклорі, погоджується ряд авторитетних істориків та археологів.

Це пов'язано з тим, що король Еардвульф був повалений, після чого відправився у вигнання. Багато фактів вказують на те, що він оселився саме в цій печері - Анкор Черч.

Можливо слово "відлюдник" у багатьох асоціюється з таким собі старим бороданем, однак, за словами Саймонса, Еардвульфа. швидше за все, шанували та він мав послідовників. Вони вирушили з ним і зробили ці печери придатними для його життя та прийняття парафіян.

"Архітектурна схожість з саксонськими будівлями, а також задокументовані асоціація Хардульфа і Еардвульфа дозволяють з упевненістю припускати, що ці печери створили і розширили, щоб вони були домом для короля-вигнанця", - резюмував Саймонс.

Раніше ми також повідомляли, що археологи знайшли саркофаг племені варварів, які розгромили Стародавній Рим.