RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Потрібно просто глибоко вдихнути: в США створили унікальну вакцину проти COVID-19

В Університеті Х'юстона (США) заявили про створення нової вакцини, яка дає стійкий імунітет проти вдихнутих вірусів, в тому числі і COVID-19. Вона зміцнює імунітет слизової оболонки носа, яка є першим бар'єром на шляху до легень.

Як повідомляє Medicalxpress, над створенням інтраназальної (тобто такої, яку капають або бризкають в ніс) вакцини працював професор хімічної та біомолекулярної інженерії Університету Х'юстона Навин Варадараджан.

"Вакцинація слизових оболонок може стимулювати як системний імунітет, так і імунітет слизових оболонок і має ту перевагу, що є неінвазивною (без ін'єкцій і операцій - Ред.) процедурою, що підходить для імунізації великих груп населення", - каже Варадараджан.

Дослідження професор проводив спільно з експертом з доставки наночастинок коледжу Університеті Х'юстона Сіньлі Лю.

"Вакцинації слизових оболонок перешкоджає відсутність ефективної доставки антигену і необхідність у відповідних імуностимуляторах, які можуть забезпечити стійку імунну відповідь без токсичності", - пояснює професор. За його словами, команді Лю вдалося вирішити ці проблеми.

Обидва дослідники стверджують, що вакцина безпечна. В межах семи днів вона дає повний імунітет проти SARS-CoV-2. Вони сподіваються, що введена у формі крапель або спрею вакцина буде справедливо розподілена по всьому світі.

Обидва вчені занепокоєні тим, що країни першого світу своїх громадян вже вакцинували, а мільярди людей в таких країнах, як Індія, Південна Африка і Бразилія залишаються беззахисними перед спалахами COVID-19. Вірус, між тим, еволюціонує і це знижує ефективність всіх вакцин.

За словами Варадараджана, нова вакцина вже в стадії виробництва. До кінця року її планують представити службі з контролю за якістю США (FDA).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що якби в Україні проводили масове тестування на наявність антитіл в організмі, то воно б показало, що 40% українців вакцинація проти COVID-19 не потрібна.