RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вчені розкрили "загадку Дарвіна": фото унікальної знахідки у Китаї

Китайські вчені знайшли найдавніший квітковий бутон в літописі скам’янілостей і з’ясували, що, згідно з генетичними даними, квіткові рослини або покритонасінні еволюціонували на десятки мільйонів років раніше, ніж вважалося раніше.

Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Geological Society, London, Special Publications.

Відкриття може нарешті вирішити багатовікову загадку, яку Чарльз Дарвін назвав "огидною". Він так і не зміг знайти переконливих пояснень блискавичному поширенню покритонасінних у ході еволюції, що призвело до їх повсюдного домінування.

Вік найдавнішої копалини квітки, яка не викликає сумнівів, становить не більше 130 млн років, тоді як покритонасінні рослини стали переважати в екосистемах на 20-30 млн років пізніше. Питання полягає в тому, як вони змогли так швидко забезпечити таку велику різноманітність.

Але у 2016 році китайські дослідники оголосили про відкриття "ідеальної квітки", що датується юрським періодом, понад 145 млн років тому. У скам'янілої рослини, названої Euanthus, були не тільки пелюстки, а й чашолистки, а також чоловічі та жіночі репродуктивні органи, у тому числі зав'язь, подібна до сучасних.

У 2018 році в Китаї знайшли ще одну скам'янілу квітку, Nanjinganthus, віком 174 млн років. Як і в сучасних квіткових рослин, її насіння повністю розташовувалося в зав'язі. Водночас ботаніки сперечаються, чи досить вона складна, щоб вважатися квіткою.

Новий скам'янілий бутон квітки, виявлений у Китаї та названий Florigerminis jurassica, може бути перехідною формою. Рослина віком понад 164 млн років добре збереглася і має не тільки бутон, а й листя та плід.

Florigerminis jurassica підтверджує той факт, що покритонасінні були вже в юрському періоді.

Раніше американські палеонтологи виявили скам'янілість невідомого до цього виду ліани Ampelorhiza heteroxylon. Рослина зростала близько 18,5 млн років тому в районі сучасної формації Кукарача в Панамі.