RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Вчені розкрили загадку "рідкого озера" на Марсі: фото

У 2018 році під крижаною полярною шапкою Марса було виявлено рідке озеро. Проте вчені спростували висунуту гіпотезу і стверджують, що таємничий об'єкт, виявлений за допомогою радара, є пиляним міражем.

Про це повідомляє AGU.

Три роки тому на Марсі провели радарне сканування. В результаті, вчені отримали знімок південного полюса Червоної планети, ділянка якого, ймовірно, була покрита льодом і могла вказувати на наявність води на Марсі.

У 2021 році дослідники з Техаського університету в Остіні (США) проаналізували радарні відображення по всій поверхні Червоної планети і дійшли висновку, що сигнали радара, відображені від рівнин з вулканічними породами, збігаються з сигналом, нібито отриманим від води в 2018 році. Тому автори нової роботи вважають, що три роки тому джерелом інтригуючого сигналу також була вулканічна порода, похована під льодом.

"Щоб вода підтримувалася в рідкому стані так близько до поверхні, потрібне або дуже солоне середовище, або потужне локальне джерело тепла, але це не відповідає тому, що ми знаємо про цей регіон" , - пояснює провідний автор дослідження Сиріл Грима.

За його словами, міраж розсіявся, коли команда дослідників додала уявний глобальний крижаний щит на карту радіолокації Марса. Моделювання показало, як має виглядати ландшафт Марса, якщо дивитися на нього через кілометрову товщу льоду. Крім того, ця імітація дозволила порівняти радарні сигнали по всій поверхні планети.

Раніше ми публікували чудові фото "крижаної шапки" Марса.