RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Чумацькому шляху виявили загадковий об'єкт: астрономи розповіли про "жахливу" знахідку

Астралійські вчені знайшли в Чумацькому шляху "дивний об'єкт, що крутиться" та випромінює енергію в радіодіапазоні з рівномірною періодичністю. Вони стверджують, що у Всесвіті ще подібних явищ не спостерігали. Свою знахідку вчені називають моторошною.

Про неопізнаний об'єкт розповідає "Апостроф" з посиланням на журнал Nature.

Тайрон О'Доерті, аспірант Університету Картіна в Західній Австралії, першим побачив космічне тіло за допомогою телескопа та його нової методики. Колеги спочатку не надали великої уваги його відкриттю, адже космічні об'єкти, які випромінюють енергію зустрічаються часто. Однак скоро з'ясувалось, що неопізнане тіло кожні 18 хвилин робить потужний викид енергіх тривалістю до 60 с.

На фото зображений Чумацький шлях, яким ми його бачимо із Землі. Зірочкою позначено місце, де знаходиться виявлений космічний об'єктФото: ICRAR/CURTIN

"Протягом кількох годин нашого спостереження він [об'єкт] то зникав, то знову з'являвся. Це було дуже несподівано і моторошно, тому що нічого подібного в небі астрономи ніколи не бачили", - каже науковий керівник О'Доерті, астрофізик доктор Наташа Харлі-Уокер із Міжнародного центру радіоастрономічних досліджень (ICRAR).

Джемма Андерсон, астрофізик, вважає незвичним активний стан викиду енергії протягом цілої хвилини, тому що таке тривале радіовипромінювання доволі рідкісне явище.

"Ми не думали, що таке можливо, але це факт, і він свідчить про те, що там [у космосі] відбуваються якісь екстремальні фізичні процеси", - додає Наташа Харлі-Уокер.

Команді з ICRAR установила, що об'єкт знаходиться на відстані близько 4 тис, світлових років від Землі, він надзвичайно яскравий та має надпотужне магнітне поле.

Наразі існує дві теорії щодо природи походження космічного тіла:

  • воно може бути нейтронною зіркою;
  • може виявитись "білим карликом" - залишками від старої зірки, що стиснулися.

"Нам належить зрозуміти, чи є наша знахідка чимось поодиноким, або ж вона є частиною великої нової популяції тіл, яку ми раніше не помічали", - резюмує голова дослідницької групи Наташа Харлі-Уокер.

Раніше "Апостроф" писав про "ефект метелика" у космосі: астрономи показали неймовірне фото злиття двох галактик.